You are here: Home > Pasme psov > Tornjak

Tornjak

Poznate pasmo tornjak? Pripravili smo vam kratko predstavitev, skozi katero boste tega psa malce bolje spoznali.

 

Predvsem je to pomembno, saj si boste le na ta način lažje predstavljali kakšni so ti psi in ali so primerni za vaš karakter. Tornjak je stara pastirska pasma, njegov prednik pa naj bi bil, po nekaterih informacijah sodeč, tibetanski mastif. To je Bosansko-Hercegovsko- Hrvaški pastirski pes in velja danes za zelo redko pasmo. V preteklosti je bila primarna naloga tega psa čuvanje živine in ljudi, kar je zaradi svoje mogočnosti tudi zlahka opravil. Kljub temu, da je ogromen, je navajen na druge živali, še posebno, če je z njimi že od malega. Je pa ta pes idealen za družine z majhnimi otroki, saj bo v vsakem trenutku do njih pazljiv, zaščitniški in ljubeč. Prenesel bo vse otroške napake – tudi vlečenje za dlako, rep ali ušesa in se na omenjeno ne bo odzval agresivno! Ta pes je res potrpežljiv in poln ljubezni.

 

Tornjak - Bosnian and Herzegovinian - Croatian...

Tornjak – Bosnian and Herzegovinian – Croatian Shepherd Dog (Photo credit: Wikipedia)

VIDEZ

 

Gre za močno in res veliko pasmo skladne postave. V višino lahko zraste do 70 cm, teža je sicer odvisna od posameznega psa, doseže pa lahko tudi 50 kilogramov. Telo tornjaka je skoraj kvadratasto, prekriva pa ga dolga, gosta dlaka s podlanko. Dlaka je bele, belo rjave ali trikolor barve. Kar se tiče nege, je potrebno redno krtačenje dlake, vendar pa bi tu utegnili imeti drug problem. Ta pes potrebuje pravilno prehrano, da ostane tudi dlaka sijoča. Njegova hrana namreč ne sme vsebovati preveč beljakovin, zato je obroke potrebno pripraviti premišljeno.

Bosniantornjak

Bosniantornjak (Photo credit: Wikipedia)

KARAKTER

 

Prijaznost, pogum, ponos, samozavest, inteligenca so lastnosti, ki ga poosebljajo. Tornjak je zelo učljiv in poslušen pes, ki bo upošteval vse kar mu bo lastnik naročil. Zaradi njegove poslušnosti bo tudi vzgoja lažja, je pa vseeno priporočljivo, da pričnete s šolanjem, ko je še mladiček, saj je takrat še najbolj odprt za vpijanje »novosti«. Res je, da malo laja, a to še ne pomeni, da je zanič čuvaj. Kot že omenjeno, je bila v preteklosti njegova primarna naloga čuvanje živine in ljudi, zato ima to v nagonu in ste povsem brez skrbi – vas in vaš dom bo zvesto čuval in branil!

 

Tornjak nikakor ni pes za stanovanje, saj bi ga življenje tam močno omejevalo. Takšna pasma potrebuje veliko prostega gibanja, zato je najboljši prostor kakšna hiša z vrtom ali še bolje kmetija, kjer bo lahko opravljal nalogo čuvaja, saj ima to v krvi.

 

 

 

 

 

Incoming search terms:

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply