You are here: Home > Pasme psov > Šarplaninec

Šarplaninec

Šarplaninec – pasma, ki že od nekdaj velja za odličnega čuvaja!

Že v preteklosti so jih ljudje namreč uporabljali za čuvanje kmetij, posesti in živine. Gre za ovčarskega psa, katerega izvor pa žal ni povsem dorečen. Nekateri trdijo, da gre za potomca molosov iz Grčije in Turčije. Eno pa je zagotovo – v preteklosti so šarplaninca uporabljali v pogorjih Šarplanine, katera se nahaja v Makedoniji in na jugu Srbije tako, da nekateri na podlagi tega sklepajo, da pes izvira od tod. Pasma je priznana že vrsto let, sprva pod imenom ilirski ovčarski pes, danes pa kot pes šarplaninec. Njegove sposobnosti, ki ga delajo dobrega čuvaja so ga pripeljale tudi preko luže v ZDA, kjer še danes služi kot čuvaj na rančih. Je odličen čuvaj, saj je lojalen, zanesljiv in najpomembneje – ni podkupljiv!

A big Shar Dog
A big Shar Dog (Photo credit: Wikipedia)

VIDEZ

Šarplaninec je velika pasma, saj v plečno višino zraste tudi do 62 cm. Teža pa niha in sicer od 30 pa vse do 45 kg. Njegova dlaka je gosta, dolga, enakomerno porazdeljena in odporna na različne vremenske situacije. Pojavlja se lahko v črni, sivi, beli ali rjavi barvi. Kljub njeni dolžini, ni potrebno dnevno krtačenje dlake, ampak lahko to storite enkrat tedensko. Pogosteje ga je priporočljivo česati le, ko menjava dlako. Je pa tako kot pri ostalih, pomembna redna nega ušes, krempljev in oči.

KARAKTER

To je veličasten, ponosen, nepristranski in rahlo tudi vzvišen pes. Vedno je pozoren in odlično opravlja funkcijo čuvaja, saj svoj teritorij vseskozi ponosno brani. Njegove lojalnosti in zvestobe nikar ne preizkušajte saj je pripravljen tujca odgnati od hiše tudi na najbolj okruten način. Ta pasma ima lahko samo enega lastnika in tistega tudi uboga. Ker je zelo dominanten, si v družini ustvari enakopravno mesto ostalim in za sebi enake jemlje preostale člane družine. Ker takšen pes potrebuje dominantnega, stabilnega vztrajnega in močnega lastnika, začetniki niso primerni za to pasmo. Vse živali, ki domujejo na posestvu bodo pod varnim okriljem šarplaninca, odsvetujemo pa kakšnega manjšega hišnega ljubljenčka, ker ga lahko vidi kot plen in ga poškoduje do smrti. Zavedajte se, da je to zelo močan pes, kateri je v preteklosti odganjal celo medvede in volkove. Do domačih otrok bo zaščitniški, kar pa ne moremo reči za tuje. Te lahko vzame kot tujce in lahko pri tem izkaže tudi kanček agresije. Pri domačih otrocih je potrebno paziti, da jih pes zaradi svoje velikosti nenamerno ne poškoduje.

k9sky.com offers the most extensive online booking system on the market for Pet Grooming, one that makes you look professional and solves all your online needs. You get a full blown website, or a booking widget if you already have a website, where you can present your business and accept appointments, sell products, gift cards and service add-ons. Manage your Pet Grooming with one solution; website, accept bookings, marketing initiatives, business statistics and,online and on site payments.

Šarplaninec ni hišni pes, še manj pes za v stanovanje! Ta pes potrebuje veliko svobodnega gibanja, zato je njegovo idealno bivališče velika domačija z ogrado, kjer lahko teka in opravlja nalogo ponosnega čuvaja vašega in njegovega doma.

Šar Mountain dogs with a herd at Brinja e Šahi...
Šar Mountain dogs with a herd at Brinja e Šahit near Maja e Liqenit Français : Chiens du mont Šar guidant un troupeau à Brinja e Šahit près de Maja e Liqenit (Traduction : le pic du lac). (Photo credit: Wikipedia)

Incoming search terms:

Tags: , , , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

2 Responses to “Šarplaninec”

 1. Milena says:

  Iščemo mladiča pasme šarplaninec, pa do sedaj nismo bili prav uspešni. Mi lahko kako pomagate. S šarplaninci imamo nekaj izkušenj. Dva sta dočakala visoko starost, psica pa nam je zbolela za rakom in smo jo morali na žalost usmrtiti.

 2. Matjaž says:

  Pozdravljeni kupujem pasmo šarplaninec, in me zanima kje se da dobit in seveda kakšne so cene?

Leave a Reply