You are here: Home > Pasme psov > Rodezijski grebenar

Rodezijski grebenar

Rodezijski grebenar – posebna pasma iz Južne Afrike.

Gre za pasmo, katere se še danes drži vzdevek »Afriški levji pes«, saj so ga v preteklosti uporabljali za lov na leve. Pri nas se ta pasma pojavlja bolj redko in je še marsikomu nepoznana. Rodezijski grebenar je stara pasma prepoznavna pa je predvsem po posebnem grebenu na hrbtu. Ta je namreč oblikovan tako, da dlaka na njem raste v nasprotni smeri od preostale dlake. Ta greben mora biti izrazit in jasno definiran, v smeri bokov pa se mora tudi ožati. Rodezijski grebenar se lepo ujame z ostalimi pasmami, če je le primerno socializiran. V tem primeru bo zaščitniški tudi do preostalih hišnih ljubljenčkov. Družinam z dojenčki se ta pasma odsvetuje, saj je priporočljivo, da otroci z njim ravnajo nežno in predvsem nevsiljivo.

VIDEZ

Glavni atribut je torej zgoraj opisan greben in dlaka, katera raste v nasprotni smeri – ta je lahko tudi svetlejša od preostale. Sicer pa je dlaka kratka, svetleča, gosta in pšenične barve. Ponekod po telesu se lahko pojavlja tudi sivo-modra dlaka, kar pa ne dosega standardov za razstave. Gre za večjo pasmo, saj v plečno višino zraste kar do 69 cm, teža pa se giba med 32 in 36 kg. Nega dlake ni zahtevna in ji ni potrebno posvečati prevelike pozornosti – občasno gladenje ali česanje in to je to. Kopanje pa se izvaja predvsem po potrebi.

KARAKTER
Ta pasma je hitro učljiva in izjemno inteligentna, prav tako pa tudi trmasta, saj radi preslišijo določene ukaze, kateri se jim ne zdijo smiselni. So aktivni in dnevno potrebujejo dovolj gibanja, ko pa so enkrat v stanovanju pa postanejo prave lenobe. Do lastnika so zaščitniški, do tujcev zelo nezaupljivi vse dokler si te ne pridobijo njihovega zaupanja. Njihov karakter je močan, znani pa so tudi po svoji trmi, zato ta pasma ni primerna za vsakega. Lastnik te pasme mora biti vztrajen, imeti dovolj časa za vzgojo in biti predvsem 100% predan šolanju. Poleg tega mora psu zagotavljati nenehno aktivnost ali psihično stimulacijo.

Priuporočljivo je, da s treningom in vzgojo pričnete že zelo zgodaj, saj v nasprotnem rodezijski grebenar hitro oblikuje svoj karakter, kar pa vam bo otežilo šolanje in nadaljnjo vzgojo. Treningi naj bodo nežni, pozitivni, manjkati pa ne sme tudi kakšna pohvala in vzpodbuda za naprej. Le tako boste iz te pasme oblikovali odličnega družinskega psa!

Incoming search terms:

Tags: , , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

4 Responses to “Rodezijski grebenar”

 1. hido says:

  iščem mladiča rodezijskega grebenarja.Prosim javite na hidodz@gmail.com, 00386 51 802 116.

 2. Milan says:

  Odločil sem se za nakup Rodeziskega grebenarja…
  Prosim za pomoč.

 3. Karmen says:

  Spoštovani,

  zanimamo se za psička pasme Rodezijski grebenar in nas zanima, če je možno kakšnega dobiti in kdaj ter kakšna je cena.

  hvala za odgovor in prijazen pozdrav.

  • Ela says:

   hey
   Tudi mi se zanimamo za rodezijskega grebenarja…… Vendar pa je cena najjmanj 750 eurov saj smo pogledali na razlicnih straneh .Vso srečo pri iskanju….

Leave a Reply