You are here: Home > Pasme psov > Havanski bišon

Havanski bišon

Havanski bišon – vse kar morate vedeti o njem.

 

Havanski bišon ali drugače havanec je majhen pes z močno karizmo! Kljub svoji majhnosti je tudi zelo trpežen. Izvira iz Kube in sodi v družino bišonov. Ta pasma je namenjena bivanju v stanovanju, prav tako nimajo veliko zahtev po zunanjem svetu, jim pa občasno paše kakšen kratki sprehod, da se malce razgibajo. Poleg tega so idealen nakup za v stanovanje, saj ne puščajo dlake.

 

VIDEZ

 

Havanski bišon ima sprednje tačke nekoliko daljše od zadnjih. Njegovo telo in rep prekriva dolga, svilnata in rahlo valovita dlaka. Dolžina kožuška pri odraslem psu meri od 15 do 20 cm in ima prav poseben biserni sijaj. Dlaka je lahko različnih barv in kombinacij. Osnovne barve, ki so najbolj pogoste pa so krem, bela, srebrna, črna, modra, zlata. Zanimivo je dejstvo, da v preteklosti Evropa ni priznala havancev s čokoladno dlako. Sprva so bili priznani le tisti s črno, no kasneje pa so priznali tudi te s čokoladno rjavo dlako. Havanski bišon ima značilno unikatno držo, zaradi krajših zadnjih tačk pa med hojo prav posebno poskakuje. Njegova višina se giba med 20-28 cm, teža pa naj bi se gibala med 3 in 6 kg.

Italiano: Un bichon havanese fotografato all'A...

TEMPERAMENT

 

Havanski bišon je lep primer nežnega in hkrati odločnega psa. Za njih je značilno, da se odlično ujamejo z otroki, saj so zelo čustveni in igrivi. Kljub temu, da na prvi vtis ne delujejo tako, so izjemno inteligentni, doumljivi ter učljivi in so zato primeri za raznovrstne treninge. Njihova posebnost je, da uživajo v posedanju na višjih stolih, od koder lahko radovedno spremljajo dogajanje okoli njih. Na sploh si želijo biti vseskozi v središču pozornosti, kar bodo dokazali tudi z nenehnim poskakovanjem okoli vas. V kolikor jih od malega ne naučite drugače, bi znali imeti probleme z njihovo neučakanostjo. Zato so pridobili tudi sloves cirkuških psov. Zaradi sproščenega in veselega temperamenta, se ta pasma lepo ujame z drugimi, slaba stran tega pa je morda le to, da kljub svoji majhnosti niso niti malo strahopetni. Zaradi njihovega poguma jih morate imeti na sprehodu na povodcu ali vseskozi na vidiku, da jih ne napade kakšen večji pes, saj jih lahko močno poškoduje in nenazadnje tudi pokonča.

 

Havanski bišon je pasma, ki živi zdravo in dolgo življenje. Priporočamo jo vsem, ki živijo v stanovanju in si želijo zvestega spremljevalca. Ne pozabite le, da so psi socialna bitja in tako vseskozi potrebujejo vašo navzočnost ter pozornost!

 

 

 

 

 

 

 

Incoming search terms:

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply