You are here: Home > Pasme psov > Jazbečar

Jazbečar

Lovska pasma jazbečar – kaj morate vedeti o njej.

Jazbečar je precej stara pasma, saj krožijo govorice, da naj bi njeni predniki živeli že skupaj s starimi Egipčani. Za vse tiste, ki še ne veste: jazbečar je lovska pasma z izjemnim nagonom. So mešanica francoskih, angleških ter nemških lovskih psov in terierjev. Prvi primerki te pasme so bili nekoliko večji, kot današnji. Slednje so namreč s posebno vzrejo pomanjšali in uporabljali za lov na jazbece. Ločimo tri vrste jazbečarja in sicer resasti, kratkodlaki ter dolgodlaki, z leti pa so se oblikovale tudi različne velikosti in tako danes poznamo kunčjo, pritlikavo ter standardno velikost jazbečarja. Jazbečar ni pasma za družine z majhnimi otroki, saj lahko slednji psa pri igri poškodujejo. V kolikor pa imate pri hiši še kakšne manjše hišne ljubljenčke, potem ste povsem brez skrbi, saj se bo z njimi lepo ujel. Problem lahko nastane le pri večjih psih, saj bi ga le ti lahko poškodovali.

VIDEZ

Jazbečarja prepoznate po tipičnem izgledu – ima namreč dolg, nizek trup in kratke noge. Te jazbečarju služijo za kopanje, njihova oblika telesa pa je prilagojena in najbolj praktična za lezenje v rove, kjer se navadno skriva njihov plen. Pri standardni različici meri obseg trupa nad 30 cm, pri pritlikavem med 30 in 35 cm, kunčji pa ima najmanjši obseg in sicer znaša zgornja meja tega 30 cm. Kot že omenjeno, poznamo različne dolžine dlake. Pri resastem jazbečarju je zgornja dlaka trda in resasta, spodnja pa mehka in tanjša. Kratkodlaki ima gladek, svetleč in kratek kožušček, dolgodlakega jazbečarja pa prepoznamo po daljši, gladki dlaki, katera je lahko valovita. Ta je daljša na ušesih, tacah, prsih in trebuščku. Barve dlake so možne v različnih odtenkih in barvnih kombinacijah.

KARAKTER

Pasma je znana kot radovedna, prijazna, brihtna, živahna, pogumna in predvsem zabavna. Njihov karakter je družaben in ljubezniv, zaradi česar so množično priljubljeni. Kljub svoji majhnosti so ti psi izjemno pogumni, ker pa se najverjetneje ne zavedajo svoje velikosti, se brez razmisleka postavijo tudi proti dvakrat večjem psu. Če se z njimi odpravite na sprehod v naravo, jih imejte vselej na povodcu, saj jih njihov lovski nagon žene za vsako manjšo živaljo, kot so ptice, zajci, ipd.

Še dandanes služi jazbečar kot lovski pes, vse bolj pa je tudi priljubljen kot hišni ljubljenček. Pravzaprav je eden najbolj priljubljenih hišnih ljubljenčkov med psi sodobnega časa.

Incoming search terms:

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply