You are here: Home > Pasme psov > Zlati prinašalec

Zlati prinašalec

 

Zlati prinašalec – simpatičen, živahen in močan.

Zlati prinašalec je pasma, ki je predvsem zaradi svoje ljubeznivosti in simpatičnega videza, v Sloveniji postala izjemno priljubljena, še posebno pri družinah. Zlati prinašalec velja namreč za odličnega družinskega psa, saj je miren, zelo potrpežljiv, obožuje otroke in se odlično razume z njimi, je močno navezan na vse člane družine. Ta pasma je poznana tudi kot zelo inteligentna, katero uporabljajo za iskanje ponesrečencev v ruševinah, ter kot psa vodnika za slepe in slabovidne. Poleg vsega omenjenega pa se je potrebno zavedati tudi, da je to pes, ki potrebuje veliko prostosti, gibanja in predvsem tudi to, da se nekdo dovolj z njim ukvarja. V splošnem to ni občutljiva pasma in ima kar dolgo življenjsko dobo, res pa je, da je pri tej pasmi še posebno potrebno paziti na kolke, saj pri mnogih pride do displazije kolkov. Poleg omenjenega pa so dedne tudi očesne bolezni, še zlasti siva mrena.

VIDEZ

Zlati prinašalec ima tipično dolgo, zlato ter rahlo valovito dlako. Nekateri imajo dlako tudi bolj blede, smetanove barve. Pod dlako pa se nahaja še poddlaka, katera odbija vodo, kar mu omogoča plavanje tudi v izjemno mrzli vodi. Močno razvito in prepoznavno ima tudi lobanjo, predvsem nosni in čelni del. Plečna višina zlatega prinašalca znaša med 56 in 62 cm, težki pa naj bi bili nekje do 32 kg. Pri psicah so te številke malce nižje, in sicer merijo v višino od 51-56 cm, idealna teža odrasle psice pa je do 28 kg.

 

KARAKTER

Ti psi so zelo predani lastniku oziroma družini v kateri živijo, saj jo jemljejo kot svoje krdelo. Obožujejo otroke in zaradi svojega mirnega karakterja na njih tudi dobro delujejo. So inteligentni, energični, simpatični, močni, itd. Znajo se postaviti v bran za svoje, niso pa napadalni. Če imate pri hiši zlatega prinašalca pomeni, da ste poleg zvestega spremljevalca, dobili tudi odličnega čuvaja, kateri vas bo takoj opozoril na prihod tuje osebe k hiši.  

V današnjem času prihaja vse več do mešanja pasem ter njihove preprodaje. Povsem možno je, da kakšen laik naleti na prevaranta, kateri mu bo prodal ali bolanega psa ali mešančka. Ker je pasma zlati prinašalec pri nas močno razširjena, je tudi omenjenih prevar vedno več, zato se vedno predhodno pozanimajte od kje izvira vaš kuža – oglejte si njegovo leglo! Samo tako boste lahko prepričani, da boste dobili to kar si želite.

 

 

Incoming search terms:

Tags: , , , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

7 Responses to “Zlati prinašalec”

 1. Maja Mlekuž says:

  spoštovani
  zanima me od koliko do koliko se gibajo cene zlatih prinašalcev. Že vnaprej se lepo zahvaljujem za vaš odgovor

 2. stina says:

  zanima nas, če je kakšen mladiček za prodajo, psička zlati prinašalec ali bernski plašarski pes, hvala in lp

 3. Mira says:

  Iščem mladička pasme zlati prinašalec, svetle krem barve z daljšo dlako.

  Rada bi, da bi bil čistokrven vendar brez rodovnika.

  Še raje bi samičko.

 4. igor says:

  iščem psičko zlati prinašalec zlate barve vseno koliko staro igor 051 807784

 5. Rudi says:

  iščem mladičke – samčka zlati prinašalec zlate barve.. (031 637 196 – Rudi)
  lp

 6. Boštjan Horvat says:

  Iščem psičko .041989103

 7. Eva says:

  Iščem mladičke : zlati prinašalec bele barve ..(030 278 635).

  Eva

Leave a Reply