You are here: Home > Pasme psov > Kavkaški ovčar

Kavkaški ovčar

Kavkaški ovčar – pasma izjemno podobna kraševcu, a edinstvena na svoj način!

Že po imenu lahko sklepamo, da gre za pasmo, ki izvira iz Kavkaza in Rusom še danes predstavlja nek simbol neustrašnosti ter moči. Podobno kot kraševec, je bil ta pes v preteklosti namenjen čuvanju drobnice, katero pa je branil pred kavkaškimi volkovi. Ti psi so znani kot odlični čuvaji, kar je delno tudi posledica preteklosti, ko so jim že od malega v glavo vcepili nastrojenost proti ostalim živim bitjem. Na tak način je bil kavkaški ovčar v preteklosti tudi sposoben poskrbeti sam zase. Ta pasma se v zahodnem delu Evrope pojavlja dokaj redko, podobna slika je pri nas. Kavkaških ovčarjev še ni veliko, je pa res, da iz leta v leto narašča povpraševanje po tej pasmi.

 VIDEZ

 Ko boste videli tega robustnega, dolgodlakega od 62-65 cm velikega psa in težkega tudi do 70 kg, boste dobesedno onemeli. Prestrašil vas bo tudi njegov obraz, kateri za trenutek spominja na medveda. Kavkaški ovčar ima masivne kosti, mogočno glavo in pokončno držo. Njegova dlaka je gosta in dolga, barve pa se razlikujejo in se lahko med seboj tudi prepletajo. Dlaka je lahko progasta ali lisasta, lahko pa je enobarvna siva, bela, peščeno rjava, siva ali rjasto rjava.

Owczarek kaukaski na krajowej wystawie w Rybni...

Kavkaški ovčar

KARAKTER
Ta pes se vam ne bo podredil, zato tega ne pričakujte od njega. Z njim se na sprehodu zagotovo ne boste izgubili, saj ima odličen čut za orientacijo. Ta pasma ni za osebe, ki prvič kupujejo psa, ravno zato ker si je ni moč podrediti in je zato vzgoja pravi izziv že za profesionalce, kaj šele za začetnike. Kljub vzgoji, pes vseskozi ohranja svoj prvinski nagon, zato ga je potrebno obvladati tako psihično kot tudi fizično. Je zelo samostojen pes, zanesljiv in ponosen ter verjeli ali ne – nepodkupljiv. Te pasme ne boste mogli podkupiti s kakšnim kosom mesa ali slastno kostjo, saj je zvest tako lastniku kot tudi samemu sebi.

 

Takšna pasma zahteva veliko dela, prostega časa in energije. Ste prepričani, da je kavkaški ovčar tisto kar si želite? Morda bolj pomembno vprašanje – ga boste zmogli ukrotiti in vzgajati? Vsa stvar res ni enostavna, še zlasti za kakšnega začetnika ne.

 

Incoming search terms:

Tags: , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

One Response to “Kavkaški ovčar”

 1. Milena says:

  Pozdrav,

  Iščemo sicer šarplaninca ali njemu podobnega psa. Na izgled in po opisu mu je kavkaški ovčar precej podoben. Imamo radi malo samosvojega psa, ker živimo na samem, pa imamo radi nepodkupljivega psa.

  Zanima me, če nas lahko opozorite na pomembne razlike med pasmama.
  Lep pozdrav, milena

Leave a Reply