You are here: Home > Pasme psov > Tibetanski mastif

Tibetanski mastif

Tibetanski mastif je pasma, ki ni primerna za družine z majhnimi otroki! Zakaj?

Predvsem zaradi tega, ker znajo na kričanje in nenamerno grobo ravnanje otrok z njimi, dojeti povsem napačno in se odzvati z agresijo – tega pa si noben starš ne želi, kajne? Tibetanski mastif izhaja iz Tibeta, kjer so ga v preteklosti premožnejši uporabljali za zaščito njihovega premoženja. Legenda pa pravi, da naj bi jih v Evropo pripeljal Marco Polo. Kljub temu, da se ne ujamejo z majhnimi otroki, pa ta pasma nima problema z drugimi živalicami. Seveda je zato potrebna tudi ustrezna socializacija. Pri tem pa vas moramo opozoriti, da utegnejo imeti težave s tujimi psmi, zato jih v javnosti nikar ne imejte spuščene s povodca.

VIDEZ

Tibetanec je izredno velika pasma, katera pa je zaradi svoje velikosti tudi zelo zahtevna za nego. Obvezna je dnevna nega dlake, kamor sodi predvsem redno česanje, še zlasti ko menjajo dlako. V kolikor sami ne boste zmogli ustrezne nege, ga odpeljite v kakšen pasji salon, kjer bodo primerno poskrbeli zanj. Tibetanski mastif ima debelo dlako po telesu, okoli pa veliko grivo. Po glavi je ta dlaka krajša. Najbolj značilne barve dlake so črna, zlato rjava, siva, ter kombinacija črne in rumeno-rjave. Zrastejo do 75 cm višine in tehtajo tudi do 90 kg. Pri videzu bi izpostavili še njihove izjemno močne zobe, kateri lahko pregriznejo celo verigo ali vrata.

KARAKTER

Tibetanski mastif ali krajše tibetanec je neodvisen, samozavesten, radoveden, neustrašen ter predvsem zelo zaščitniški do družine s katero biva. Slednje utegne povzročiti probleme, ko boste v hišo želeli pripeljati kakšno tujo osebo. Kljub temu, da se na lastnike hitro navežejo in so do njih zaščitniški, pa bodo še vedno z zadržki izkazovali svojo naklonjenost do vas. Marsikdo, ki ima tibetanca ali pa je seznanjen s to pasmo, se bo strinjal, da niso ravno primerni za strnjena naselja, še manj pa za stanovanjske bloke, saj so znani po svojem neumornem laježu, posebno ponoči. Kljub svoj velikosti pa je zanimivo, da niso veliki jedci, kot ostale večje pasme. Brez problema lahko zdržijo brez hrane tudi do 5 dni! To so zelo aktivni psi, ki potrebujejo redne sprehode in tek.

Tibetanski mastif ni izbirčen glede bivalnega prostora in ne glede na to ali ga boste imeli zunaj ali znotraj, v prvi vrsti poskrbite, da bo prostor okoli dobro ograjen, saj lahko kaj hitro preskočijo ograjo ali uidejo na kak drugačen način. Znani so namreč kot mojstri pobegov.

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply