You are here: Home > Pasme psov > Shi tzu

Shi tzu

Ste že videli kako prisrčen je lahko shi tzu?

Ta majhen navihanček je resnično poseben in vsak trenutek pokaže nekaj novega, nekaj čemur se boste iskreno nasmejali. Shi tzu naj bi nastal s križanjem pasme lhasa apso in pekingesa, podobnost s slednjim je tudi smrček. Ta okrasni kuža je ena najstarejših pasem in se ponaša z neko prav posebno lepoto. Shi tzu-ja so poimenovali tudi mali lev in je v sodobnem času ena bolj priljubljenih pasem v Ameriki. Tudi v Sloveniji je mogoče to pasmo opaziti že skoraj na vsakem koraku in prav zanimivo ga je opazovati kako ponosno in tik ob lastniku, hodi to malo srčkano bitje. Imate doma mačko? Z njo se bo ob ustrezni socializaciji odlično ujel, bolj zadržan pa je do ostalih psov. Tudi otroke ima rad, vendar pa nad najmlajšimi ni ravno navdušen, ker ga prevečkrat tretirajo kot igračko, kar mu ne ustreza.

VIDEZ

Shi tzu vam bo zrasel tja do 27 cm, njegova teža pa naj ne bi presegala 8 kilogramov. Telo prekriva dvojni kožušček, dlaka pa se pojavlja v najrazličnejših odtenkih. Dlaka tega psa je zelo podobna človeškim lasem, saj izpada le, ko ga kopamo. Dlako lahko strižete ali pa pustite dolgo. V slednjem primeru boste imeli z njo tudi malce več dela, saj jo je potrebno redno krtačiti, da se ne delajo vozli. Dlako na predelu oči je dobro postriči ali pa speti nazaj s kakšno gumico oziroma pasjo špangico.

KARAKTER

Si želite nekoga, ki ga boste lahko neskončno ljubkovali? Potem je shi tzu izbira za vas! Ta igriv, zabaven, dostojanstven in ljubezniv kuža preprosto obožuje nošenje v naročju in crkljanje. Močno se naveže na svojega lastnika in temu sledi povsod kamor je to mogoče. Je živahen in ima ogromno energije, katero pa bo z veseljem porabil pri kakšni igri z vami. Res je, da ni to ravno pes čuvaj, saj je tudi do popolnih neznancev prijazen in zaupljiv, a kljub temu lahko pričakujete »alarm« vedno, ko se bo kdo pojavil na vhodnih vratih vašega doma. Ti psi so inteligentni, poleg tega pa tudi trmasti, zato potrebujete veliko vztrajnosti ter volje in energije za njihovo šolanje.

Mala kepica shi tzu bo v vaše življenje prinesel obilo sreče in zadovoljstva. Veseli ga bodo tako stari, kot tudi mladi. Idealen pa je za vse, ki živite v stanovanju in ne sodite ravno med najbolj aktivne osebe.

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply