You are here: Home > Pasme psov > Lhasa apso

Lhasa apso

Iz preteklosti velja prepričanje, da pasma Lhasa apso prinaša srečo. Pa to drži?

Ta pasma izhaja iz Himalaje in so jo v preteklosti vzrejali samo menihi ter plemstvo. Več tisoč let so jih uporabljali kot čuvaje samostanov ali templjev, predvsem pa so ti psi veljali za svete. Prebivalci Tibeta so bili namreč enotnega mnenja, da se po smrti, pokojnikova duša naseli v tega psa in ravno zaradi tega naj bi veljali za totem sreče. Ali je to zgolj prepričanje, ali pa je bilo dejansko kaj na tem – le kdo bi vedel? Lhasa apso je zelo prijazna pasma in načeloma tudi z ostalimi psi nima težav pri druženju, če je le socializiran. Socializacija pa veliko pomeni tudi pri druženju z otroki. Ti psi namreč ne marajo ravno družbe malih otrok, saj ti ne znajo ravnati z njimi in jih hitro nenamerno poškodujejo. Seveda otroka ne bi napadli, le njihova družba jim ne ugaja.

VIDEZ

Lhasa apso je majhen kuža, ki meri v višino dobrih 25 cm, tehta pa maksimalno borih 9 kilogramov. Njegovo telo krasi dolga in gosta dlaka, različnih barv. Njegov kožušček je dvojni in pada vse do tal – pokriva tudi oči. Ravno dolžina in gostota dlake, pa tega psa ščitita pred vročino ali mrazom. Dlaka se preliva v različnih barvah vse od zlate, peščene, sive, črne, bele in nekaterih kombinacij. Ti psi so idealni za alergike in astmatike, saj jim dlaka skoraj nič ne izpada.

KARAKTER

To je pes, ki enostavno uživa v naročju človeka. Je zelo igriv, prijazen, ljubeč, zvest in inteligenten. Svojemu lastniku zelo rad izkaže naklonjenost in ga spremlja na vsakem koraku. Tudi, če ima možnost, se brez lastnika ne bo potepal po domačem vrtu. So zelo prilagodljivi in dobro prenašajo potovanja. So tudi psi čuvaji, saj bodo z močnim laježem venomer opozorili na prihod tujca. Ker so zelo bistri, morate paziti, da vas ne bodo vrteli okoli prsta. Kar hitro namreč ugotovijo koga si lahko podredijo in koga ne.

Lhasa apso je popolnoma hišni pes in ni primeren za bivanje v pesjaku, kaj šele na kakšni verigi ali na prostem. Ti psi so močno navezani na človeka in so zato vselej radi v človeški družbi. Nimate vrta? Ni problema! Kakšen kratek sprehod in zadovoljili boste njihove dnevne potrebe po gibanju.

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply