You are here: Home > Pasje trgovine > Osnovna načela za surovo hrano za pse

Osnovna načela za surovo hrano za pse

Surova hrana za pse je vse bolj priljubljena vrsta hrane za naše kosmatince. Takšna pasja hrana označuje biološko primarno hrano za pse oziroma hranjenje s surovo hrano ter kostmi. Metoda temelji na prehranjevalnih navadah volkov.

Osnovna hrana volkov je zlasti sveže meso in drobovina. Obenem sem vključujemo še manjšo količino rib, zelenjave, sadja ter prebavljenih žit, in sicer iz želodčne vsebine plena, ki jo volkovi pojedo skupaj s celotnim plenom. Na pesto oblikovanem tovrstnem jedilniku pa se lahko znajdejo še semena, zelišča, oreščki, listi in korenine. Slednje je odvisno predvsem od letnega časa.

Hranjenje z raznoliko in dovolj uravnoteženo hrano v daljšem časovnem obdobju

Surova hrana za pse temelji na metodi hranjenja z raznoliko in uravnoteženo hrano, in to v čim daljšem časovnem obdobju. Na takšen način lahko svojemu psu omogočimo vsa hranila iz različnih virov. Če torej želimo, da je prehrana za našega psa čim bolj izvirna pa tudi dovolj raznolika, je zelo pomembno, da mu poleg bogatega beljakovinskega vira svežega mesa ponudimo še naravne dodatke, ki so odlična podpora za surovo hrano.

Surova hrana za pse je primarna za pse
Surova hrana za pse označuje biološko primarno hrano za pse oziroma hranjenje s surovo hrano ter kostmi. Na takšen način lahko svojemu psu omogočimo vsa hranila iz različnih virov.

Popolni obrok za psa pa naj bi bil sestavljen iz 70 % ali 80 % mesnega deleža ter iz 20 % ali 30 % zelenjavno-rastlinskega dela. To pomeni., da še zdaleč ni dovolj, če psu ponudimo samo meso, ker mu bo s tem zagotovo primanjkovalo življenjsko pomembnih vlaknin, mineralov ter vitaminov.

Prva skrb naj bo kakovost mesa

Ko je v ospredju surova hrana za pse je v prvi vrsti torej ključna kakovost samega mesa. Na trgu je na voljo zelo bogata ponudba že pripravljenih surovin, popolnih obrokov za pse. Ko torej kupujemo vnaprej pripravljene popolne obroke, se moramo vedno prepričati, kakšno meso je v njih vsebovano. Najpomembneje je, da natanko vemo, kakšna je kakovost mesa, kakšen je delež notranjih organov, mišičnine in kakšen je delež kosti.

Pri surovi hrani za pse je ključna kakovost mesa.
Ko je v ospredju surova hrana za pse je ključna kakovost mesa.

Meso, ki je namenjeno za prehranjevanje psov, mora biti temeljito pregledano s strani veterinarjev. Daleč najpametneje je kupovati meso, ki vključuje certifikat kakovosti. Nikakor pa ne smemo kupovati mesa od popolnih neznancev, ki izdelke navadno ponujajo po zelo smešno nizkih cenah. Povsem logično nam mora biti, da kakovostno meso ne more nositi nizke cene. Ključna je torej kakovost mesa in ne samo ideja o prehranjevanju psov s surovo hrano. Če torej hranimo surovo, hranimo tudi kar se da zdravo.

Katero vrsto hrane smejo uživati pasji mladički?

Izjemno pomembna je tudi hrana za pasje mladičke, ki mora biti še toliko temeljiteje izbrana. Seveda pasji mladiči praviloma lahko jedo enaka živila kot odrasli psi, s tem da je treba s prehranjevanjem pričeti postopoma. Iz materinega mleka se preide na mokro in pasirano hrano. Nato pa se postopoma uvaja suha hrana. Ključna so tudi razmerja med posameznimi vrstami živil. Hrana za pasje mladičke mora biti bogata z beljakovinami in maščobami.

Hrana za pasje mladiče je nekoliko bolj zapletena
Hrana za pasje mladiče je lahko nekoliko bolj zapletena, in to ne glede na to, ali se pripravlja surova ali pa kuhana. Za primeren razvoj kosti in zob pri mlajših kužkih sta pomembna minerala kalcij ter fosfor.

Torej je hrana za majhne kužke v primerjavi s hrano za odrasle pse bolj kalorična. Lastna priprava hrane za psičke je lahko nekoliko bolj zapletena, in to ne glede na to, ali se pripravlja surova ali pa kuhana. Ravno zato se morajo lastniki oziroma skrbniki mlajših kužkov obvezno predhodno o tem primerno izobraziti. Presežek ali pomanjkanje katerega koli ključnega hranila namreč lahko povzroči neprimerno rast in razvoj mladiča. Tudi na sploh se s tem lahko precej ogrozi njegovo vseživljenjsko zdravje. Za primeren razvoj kosti in zob pri mlajših kužkih sta zlasti pomembna minerala kalcij ter fosfor.

Hranjenje kužkov z materinim mlekom

Ko se kužki skotalijo, se praviloma najprej hranijo z materinim mlekom. Tako kot je to značilno za vse druge sesalce, tudi psice proizvajajo posebno mleko, ki se imenuje kolosturm. Ta omogoča pomembne nutriente ter pasivno imunost pasjih mladičev.

Hrana za pasje mladiče stare 3 tedne

Prvih nekaj tednov se morajo pasji mladički hraniti večkrat na dan – od 4 do 6-krat, in to v majhnih količinah. Kasneje se k mleku matere prične dodajati tudi kozje mleko. Slednje je namreč za kužke prebavljivo, bogato s kalcijem ter drugimi hranili. Vsekakor pa ne nadomešča kolostruma. Kozje mleko je še toliko bolj zaželena hrana za pasje mladičke, če ima psica premalo mleka za vse mladiče.

Hrana za pasje mladiče po 3. tednu starosti

  • Le materino mleko po tretjem tednu za pasje mladičke ne zadostuje več.
  • Čas je, da se prične dodajati še hrana.
  • Najprej pričnemo z dodajanjem poltrde hrane, in to v dovolj plitvi posodi.
  • Hrana za pasje mladičke naj bo čim bolj kašasta, primerno zmešana s svežo vodo.

Ne spreglejte tudi naslednjega članka: CBD kapljice uporabne tudi pri malih živalih

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply