You are here: Home > Pasme psov > Novofunlandec

Novofunlandec

Nežni velikan – novofundlanec.

V preteklosti je bil ta pes nepogrešljiv del posadke na ribiški ladji v Kanadi, saj je iz vode reševal ribiče. Ker mu je ta nagon ostal, ga ponekod še vedno uporabljajo v reševalne in terapevtske namene. Ta pasma je ustvarjena za življenje ob in na vodi. Zaradi dobro razvitih in močnih pljuč lahko preplava resnično dolge razdalje, njegova mogočna konstrukcija pa mu omogoča premikanje težjih stvari. Ta pes je ob ustrezni socializaciji izjemno družaben in prijazen do ostalih živali, posebno pa se naveže na tiste, s katerimi skupaj odrašča. Podobno je pri otrocih – do njih je ljubezniv ter zaščitniški, ne mara pa grobega ravnanja z njim, zato je potrebno otroke naučiti, da bodo z njim nežni. Vse kar se utegne zgoditi med njihovo igro pa je to, da nehote prekucne kakšnega otroka.

VIDEZ

Novofundlanec je velika pasma, katera zraste v plečno višino do 70 cm, tehta pa med 55 in 65 kg ali več. Njegovo telo prekriva gosta in dolga dlaka, na otip rahlo oljnata. Ravno ta značilnost mu je v preteklosti omogočila preživetje v vodi, saj je dlaka odporna in tako ščiti telo, da le to ostane suho in toplo. Pod dlako se nahaja podlanka. Dlaka je črne, rjave ali sive barve in zahteva veliko pozornosti. Pomembno je dnevno krtačenje le te, ob ušesih in nogah tudi redno striženje. Kopanje se odsvetuje, saj bodo šamponi in voda sčasoma odstranili zaščitno olje z dlake.

KARAKTER

Naj vas njegova orjaška podoba ne zavede – za njo se namreč skriva ljubeznivo in prisrčno bitje. Novofundlanec je zvest svojemu lastniku in mu tako vseskozi ustreže, saj se na njega močno naveže. Sicer pa so znani kot predani, pogumni in neverjetno prijazni psi. Ker so čustveno občutljivi, lahko začutijo vaše razpoloženje. Ravno zaradi slednje lastnosti, jih pogosto uporabijo v terapevtske namene. Tako kot landseer je tudi novofundlanec dokaj lenoben pes, zato ga mora lastnik priganjati k dnevni aktivnosti. Ker je pes močan in ogromen, je priporočljivo začeti z vzgojo že dovolj zgodaj, ko ga je še mogoče brez problemov obvladovati.

Kar se tiče bivanja, ta pasma ni zahtevna. Svetujemo vam, da mu izdelate velik pesjak ali še bolje, da imate ogrado okoli posestva na katerem se lahko prosto giblje. Novofundlanec od vas ne bo zahteval veliko – namenite mu svoj čas ter pozornost in postal bo najbolj srečen kuža na svetu!

Incoming search terms:

Tags: , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply