You are here: Home > Pasme psov > Yorkshire terier

Yorkshire terier

Yorkshire terier ali ljubkovalno yorkie…. Le kdo ga ne bi imel rad?

Yorkshire terier je prav posebna pasma. Gre za malega »moža« s pogumom velikega psa. Včasih je lahko za tega psa njegov pogum tudi smrtonosen. Brez kakršnih koli zadržkov se približajo večjim pasmam. Ker ima bolj krhko konstrukcijo tako ni veliko potrebno, da se poškoduje. V kolikor imate pri hiši otroke, morate paziti vsak njihov korak, saj lahko psa hitro poškodujejo. Ravno iz tega razloga yorkie nepoznanih otrok ne mara najbolj, če pa živi z njimi od malega pa se na njih močno naveže in je do njih tudi zaščitniški. V preteklosti so tega psa uporabljali za lov na podgane in miši. Priljubljenost te pasme iz leta v leto narašča, še posebno pa je priljubljena med družinami.

VIDEZ

Gre za majhno pasmo, katera naj bi dosegla maksimalno težo do 3,2 kilograma. To je res miniaturen psiček, ki pa ponosno hodi naokoli. Ima dolgo, svilnato dlako, katera sega do tal. Lahko je rjavo črne ali modro rjave barve. Nega dlake je zelo zahtevna in zahteva najmanj uro krtačenja na dan, sicer se popolnoma zavozla. Nekateri se odločijo in jim dlako strižejo na kratko, kar jih naredi še bolj ljubke in po mnenju nekaterih celo lepše od tistih z dolgo dlako. Pomembno je tudi redno čiščenje zob in ušes, saj lahko hitro pride do vnetja. In nikar ne kupujte robčkov za čiščenje uhljev, saj so ti le kozmetični pripomoček. Najbolje je kupiti posebno tekočino, katero vlijemo v uho. Ta namreč preprečuje vnetja in nabiranje pršic.

KARAKTER

Yorkshire terier je kljub majhnosti in ljubkosti, še vedno terier in tega se morate zavedati. Je zelo inteligenten in vas lahko hitro zavrti okoli prsta. Je vztrajen, energičen, učljiv in izjemno pogumen. Yorkie je odličen čuvaj, saj z močnim laježem vedno opozori na prihod tujca. Zaradi trmastega karakterja, morate tega psa primerno vzgajati že od malih nog in ga naučiti, da uboga vaše ukaze. Vsekakor bo s trmo in vztrajnostjo poskusil kaj preslišat, še posebej stvari, ki mu ne ustrezajo, a ne se dat! Bodite še bolj vztrajni od njega, saj boste samo tako dosegli želene rezultate.

Yorkshire terier je resnično prikupen kuža, prava mala igračka. Na vas se bo navezal zelo hitro. Navadno si izbere eno osebo, kateri popolnoma zaupa in ji sledi na vsakem koraku. V glavnem ta pasma vas v nobenem pogledu ne bo razočarala!

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply