You are here: Home > Pasme psov > Whippet

Whippet

Whippet ali drugače mali angleški hrt.

Nastanek te pasme izvira iz Anglije. Whippet naj bi bil križanec med italijanskim hrtom, velikim angleškim hrtom in različnimi terierji. Omenjene pasme so križali, ker so želeli ustvariti majhnega, lovskega psa kateri bi služil predvsem za lov na manjšo divjad. Ti psi so izjemno hitri, saj lahko njihova hitrost teka doseže tudi 60 km/h. V sodobnem času veljajo za popularne pasme, nagonsko so odlični lovci in udeleženci različnih pasjih športov. Ker ima lovski nagon, bo najverjetneje preganjal mačke in ostale manjše živali, zato jih velja imeti na očeh in v naravi tudi na povodcu. S psi in mačkami se bo razumel samo v primeru, da bo z njimi odraščal in jih bo tako navajen že od malih nog. Res je, da se odlično ujame z otroki in je do njih nežen ter strpen, a je kljub temu bolj primeren za družine z večjimi otroki. Zakaj? Zato, ker je ta pasma občutljiva in krhka in je z njimi potrebno previdno ravnati.

VIDEZ

Whippet je srednje velika pasma, ki zraste v višino do 51 cm, tehta pa med 10 in 15 kg. Njegovo krhko telo prekriva kratka, gladka in tanka dlaka, katera mu ne nudi nobene zaščite pred nizkimi temperaturami, zato ga pozimi pred mrazom zaščitite s kakšnim kosom oblačila in odejo. Whippet je izredno čista pasma, zato ga lahko okopate na vsakih nekaj mesecev, tudi redno krtačenje ni potrebno – praktično ga je dobro krtačiti zgolj zaradi tega, da odstranite odmrlo dlako.

English: Picture of a Whippet named Shiloh.

Whippet (Photo credit: Wikipedia)

KARAKTER

Če potrebujete čuvaja, potem ta pes ni pravi izbor. Le redko laja in je do tujcev zelo sramežljiv. Z njim ravnajte potrpežljivo in nežno saj je krhek in občutljiv tako psihično, kot tudi fizično. Sicer pa je to zelo ljubezniv, prijazen, miren, tih in nadpovprečno inteligenten pes, ki se hitro naveže na svojo družino, kateri v popolnosti zaupa. Zaradi njegove krhkosti in nežnosti naj bo tudi vzgoja dosledna in potrpežljiva, a odločna. Grobe metode odmislite in ga raje pohvalite ter vzpodbujajte.

Kaj je še dobro vedeti o tej pasmi? Ker so izredno hitri, jih imejte na povodcu, da vam ne uidejo. Njihovo najugodnejše bivališče je v notranjih prostorih, saj potrebujejo vašo bližino, poleg tega pa jih zunaj zebe. Pozimi jim obvezno oblecite plašček, da jih zaščitite pred prehladom. Ti psi potrebujejo zmerno dnevno aktivnost, zato je konec vaših lenobnih dni pred tv sprejemniki.

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply