You are here: Home > Pasme psov > Veliki švicarski planšarski pes

Veliki švicarski planšarski pes

Za koga je primeren veliki švicarski planšarski pes?

Predvsem za izkušene osebe, ki so že imele opravka z velikimi pasmami. Veliki švicarski planšarski pes je namreč izjemno velik in robusten in je, kot že ime pove, največji v skupini švicarskih planšarskih psov. V to skupino namreč sodijo še apenzelski, bernski in entleburški planšarski pes. Še danes ni popolnoma jasen izvor te pasme, govorice pa krožijo, da naj bi izvirali iz velikih psov mastifov, kateri so spremljali rimske legije med napadi na Alpe v preteklosti. Predniki teh psov so kmetom, veletrgovcem in pastirjem služili za vleko vozičkov z različnimi izdelki ter za čuvanje kmetije in živine na njej. Še posebno so jih cenili revni kmetje, ki so to pasmo uporabljali kar namesto konja, katerega si niso mogli privoščiti. Če želite temu psu zagotoviti idealno prebivališče, potem je to zagotovo hiša z veliko zemlje okoli, da se lahko prosto giba. Tudi na življenje v stanovanju bi se navadil, pomembno je le, da mu dnevno omogočite dovolj gibanja v naravi. Ker so to teritorialni psi, ni strahu, da bi uhajali od doma.

VIDEZ

Ta pasma je velika, robustna in izjemno močna. Sodi med velike pasme, saj v plečno višino meri do 72 cm, njihova teža pa se lahko povzpne celo do 60 kg. Njihova dlaka je gosta, kratka in ni zahtevna za nego. Pojavlja se v kombinaciji treh barv in sicer je črno-belo-rjava. Celoten kožušček je gost in ima tudi gosto podlanko, katera v času menjave dlake tudi močno izpada. Ravno gost kožuh mu omogoča enostavno preživetje nizkih temperatur, težje pa prenašajo vročino, zato jim poleti omogočite bivanje v ohlajenem prostoru.

KARAKTER

Kljub svoji velikosti je to srednje aktiven pes, ki pa obožuje gibanje v naravi. Obožuje tudi otroke in igro z njimi, vendar je zaradi robustnosti malce neroden in jih lahko hitro nehote prevrne, zato previdnost ni odveč. Svoji družini je predan, tujcem ne zaupa in je v tem primeru previden. Ti psi so vodljivi in učljivi, po drugi strani pa tudi izjemno svojeglavi, zato je pravilna vzgoja v tem primeru bistvena.

Veliki švicarski planšarski pes je res vodljiv in učljiv, vendar pa se morate zavedati, da je za primerno socializiranega psa, potrebna tudi pravilna vzgoja. To pa boste dosegli le z ustreznim šolanjem in vztrajnostjo. Potrudite se zase in za psa ter njemu in vam omogočite lepo življenje v skupnosti.

Incoming search terms:

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply