You are here: Home > Pasme psov > Tibetanski terier

Tibetanski terier

Je tibetanski terier pasma primerna za vaš dom?

Za vas smo pripravili nekaj informacij o tem kosmatincu, katere vam bodo pomagale pri vaši odločitvi o nakupu. Tibetanski terier je ena najstarejših pasem, se je pa njen videz iz preteklosti do danes spremenil. Izvirala naj bi iz Tibeta, vendar pa je njen izvor še vedno malce skrivnosten. V zgodovini so jih najprej začeli posvajati nomadi, katerim so služili kot spremljevalci karavane. Na tak način so se ti psi tudi sčasoma navadili na bližino človeka, kateri jim je tedaj pomenil vir hrane, toplote in zatočišče pred zvermi. Ravno življenje z nomadi je velik krivec za to, da so ti psi danes zelo svobodomiselni in vseskozi izkazujejo navdušenje nad potovanjem ter raziskovanjem. Za to pasmo je prav tako značilno, da nima prav nič skupnega s terierji, kljub njenemu imenu. Ta naziv so ti psi dobili predvsem zaradi velikosti, katera pa velja za edino skupno lastnost z ostalimi terierji. Sicer pa so ti psi navajeni življenja v sožitju in se dobro razumejo z ostalimi hišnimi ljubljenčki. Probleme bi znali imeti le z mačkami, do katerih niso najbolj tolerantni – vendar pa to ni pravilo.

VIDEZ

Tibetanski terier ima edinstveno okroglo zasnovane šape, katere mu omogočajo lažji odriv, oprijem, večjo stabilnost pri potovanju skozi težji teren ter manjše vdiranje v snegu. Tačke so prav specifične, upali bi si trditi, da so celo zaščitni znak te pasme. Zaradi vremenskih razmer, se je tem psu oblikovala dvojna dlaka, za katero je značilna dolga, gosta ter rahlo valovita krovna dlaka in mehka podlanka. Slednjo lahko odstranimo le z rednim krtačenjem. Zato krtačenje enkrat tedensko ne bo dovolj, da bi odstranili odmrlo dlako in ostale nečistoče. Njegove dlake nikoli ne češite suhe, ampak jo prej navlažite s kakšnim balzamom, saj bo tako krtačenje bolj enostavno in za psa manj boleče. Kopanje naj ne bo prepogosto ampak po potrebi.

KARAKTER

Tibetanski terier je igriv, zelo bister, ljubeč, odločen, živahen, samozavesten, dobrodušen, pozoren in nasploh vsestranski pes. Res je, da je zadržan do tujcev, vendar pa ni napadalen ali divji. To so psi, ki ne lajajo v tri dni in so izjemni čuvaji. Ko jih enkrat spoznate vidite, da gre za prav posebno pasmo, katere skoraj ni mogoče primerjati z ostalimi. To so majhni psi z velikim karakterjem in močno trmo, katera bo vašo potrpežljivost marsikdaj postavila na preizkušnjo.

Tibetanski terier je zvest prijatelj in spremljevalec, vendar pa lahko ob neustreznem ravnanju z njim, izgubi zaupanje v vas in to pomeni konec ljubezni. Ko se mu enkrat zamerite, bo tako ostalo do konca in pri tem ne popušča!

Incoming search terms:

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply