You are here: Home > Pasme psov > Tibetanski španjel

Tibetanski španjel

Za koga je tibetanski španjel idealna pasma? Za vse, ki živijo v majhnem stanovanju!

Tibetanski španjel je namreč majhna pasma, izhaja pa iz Tibeta. Podoben je pasmi pekinezer in nekateri strokovnjaki trdijo, da celo izhaja iz teh vrst. Gre za eno bolj očarljivih in ljubkih pasem, katera pa ima močan karakter in so ga zato poimenovali tudi mali lev. Resnično ljubek tibetanski španjel bo hitro osvojil vaša srca s svojo nežnostjo in nagajivostjo. Povsem brez strahu ga lahko pustite samega z drugimi hišnimi ljubljenčki, tudi z mačkami, saj nima lovskega nagona in jih ne bo preganjal. Tudi z otroki se odlično ujame le, da morate v tem primeru paziti, da otrok nenamerno ne poškoduje psa. Konec koncev je ta resnično majhen in zato bolj krhek ter dovzeten za poškodbe.

VIDEZ

Tibetanski španjel je kot majhna igračka, saj v plečno višino zraste do največ 25,5 cm, njegova idealna teža pa se giblje med 4,5 in 7 kilogrami. Ima skladno grajeno telo, izstopa pa zaradi svojega orientalskega videza. Telo prekriva dvojna krovna, malce daljša dlaka, ponosno pa nosi čez hrbet močno poraščen rep, s katerim se tudi ponaša. Tibetanski španjel nima točno določene barve dlake ampak je tu možnih več kombinacij. Priporočeno je dnevno krtačenje in česanje dlake, še posebno na mestom za ušesi, saj se tam najraje zavozla. Prav tako morate dnevno poskrbeti za čistočo zob ter tedensko čiščenje ušes – s tem boste preprečili morebitno vnetje, ki nastane ob neustrezni higieni. Potem pa so tu še kremplji, katere krajšate po potrebi.

KARAKTER

Znan je po svojem umirjenem karakterju, seveda pa zna biti tudi zelo zvedav in igriv. Označujejo ga tudi nekatere ostale karakterne lastnosti, kot so pozornost, inteligenca, prilagodljivost, prijaznost, ipd. To ni tipičen španjel ampak je družni pes ter nezahteven družinski član, kateri bo z veseljem sprejel povabilo na sprehod, zadovoljen pa bo tudi v stanovanju. Če si želite psa čuvaja, ta pasma ni primerna. Sicer vas bo z močnim laježem opozoril na vsakega, ki bo prišel v bližino vašega doma, žal pa je to vse- braniti vas zaradi svoje majhnosti pač ne more. Prav tako so do tujcev zadržani, vendar pa niso agresivni. Dobro je vedeti tudi, da tibetanski španjel nikoli ne laja brez razloga. Ti psi so izjemno čutni in se vselej odzovejo na človekovo razpoloženje.

Tibetanski španjel ni zahtevna pasma, saj ne potrebuje dolgih sprehodov, prav tako pa ga boste lahko zaradi njegove majhnosti, vzeli s sabo praktično vsepovsod.

Incoming search terms:

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply