You are here: Home > Pasme psov > Shar pei

Shar pei

Pozoren, dejaven, živahen… Vse to in še več je shar pei!

Pasma izhaja iz Kitajske in ima za sabo precej burno zgodovino. V preteklosti so te pse uporabljali za pasje boje, kasneje in še danes pa jih na Kitajskem uporabljajo za lov, varovanje družine in čuvanje kmetijskih posestev. Zanimivo pri shar pei-u je to, da mu kožna guba omogoča dodatno obrambo pred morebitnimi napadi drugih psov. Kar se tiče odnosa z drugimi živalmi, se eni lepo ujamejo z njimi, druge pa še vedno žene lovski nagon. Zelo dobro se ujamejo z ostalimi shar pei-i, medtem ko se malo manj ujamejo s kužeki istega spola. Tudi z otroci se ujamejo in so do njih zaščitniški, še posebno, če so skupaj z njimi odraščali. Ta pasma je občutljiva kar se tiče prehrane, zato morate na to še posebno paziti, sicer hitro dobijo alergijske reakcije.

VIDEZ

Najbolj značilen je prav gotovo njegov črno – moder jezik. Zraste do 51 cm in sodi med srednje pasme. Gre za čistega psa z značilno kratko, ščetinasto dlako, brez podlanke. Prav tako pa so njegov prepoznavni znak, gube vzdolž celotnega telesa. Še posebno mladički imajo ogromno gubic, te pa potem tudi z leti pojenjajo. Ker ima kratko dlako, te ni potrebno vsakodnevno česati, jo je pa priporočljivo nekajkrat mesečno skrtačiti s posebno krtačo, katera bo odstranila odmrlo dlako. Posebno pozornost namenite negi ušes! Če v celoti pogledamo to pasmo, zaradi majhnih uhljev in nagubanega telesa nekako malce spominja na povodnega konja.

Shar Pei

Shar Pei (Photo credit: Wikipedia)

KARAKTER

Ta pes je neodvisen in dostojanstven, prav tako se brez težave vključi v družinsko življenje in je do konca svojih dni vdan in zvest lastniku. Seveda pa v zameno za njegovo zvestobo, zahteva pozornost. Shar pei je nagnjen k pretiravanju, kar pomeni, da zahteva v povračilo toliko ljubezni in pozornosti lastnika, kot mu jo namenja tudi sam. Marsikomu deluje snobovsko, saj je zelo zadržan do tujih ljudi. Ker je ta pasma nadpovprečno inteligentna, jih boste le stežka pretentali, oziroma je to praktično misija nemogoče.

Shar pei je pes z izrazitim značajem, zaradi česar ni primeren za šolanje, kar sčasoma privede tudi do tega, da nikoli ni podrejen lastniku, ampak zahteva enakovreden položaj. A brez skrbi, kljub omenjenemu vas bo poskušal osrečiti in se vam prikupiti na svojstven način, zato boste to pasmo resnično vzljubili.


Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply