You are here: Home > Pasme psov > Samojed

Samojed

Samojed – pravljično bitje!

 

 

Marsikdo bi se strinjal s tem, saj že mladički samojeda izgledajo kot kakšne plišaste igračke. Te bele puhaste kepice pa hitro osvojijo srca vsakega posameznika, ki stopi v kontakt z njimi. Samojed je pasma, ki premore obilo ljubezni in to vam bo tudi vdano izkazoval. V zameno za to pa ne pričakuje ničesar drugega kot vaš čas. Samojedi obožujejo dolge sprehode, še zlasti pozimi, ko jim ni prevroče. To je namreč polarna pasma, katero so v preteklosti uporabljali za vlečenje sani in za lov na divje živali. Pasma je znana predvsem po belem puhastem kožuščku in po nasmehu na obrazu. V kolikor jim ne namenite dovolj pozornosti, pa ta pasma postane vse prej kot angelska. Samojed bo od vas zahteval sprehode ne glede na vreme.

 

 

Samoyed

Samoyed (Photo credit: Wikipedia)

VIDEZ

 

 

Je srednje velika pasma, ki meri v višino do 59 cm, idealna teža pa ne presega 24 kg. Ima božansko dolgo, belo dlako, katere nega je kar zahtevna. Redno kopanje samojeda ni priporočljivo, najbolje je, da ga okopate, ko menja dlako. Ga pa vsekakor redno češite in dlako negujte z ustreznimi sredstvi, da bo ohranila svojo belino in sijaj. A glede na igrivost tega psa, bo dlaka le stežka dolgo ostala snežno bela.

 

 

 

 

 

KARAKTER

 

 

Samojed je inteligentno bitje in prav tako na nek način samosvoje, saj se vam ne bo zlahka podredil ampak bo želel enakopraven status. Vedno vas bo spremljal pri hišnih opravilih, vas s svojo igrivostjo spravljal v dobro voljo in z vami po potrebi tudi lenaril. Pasma je znana po svoji vztrajnosti, saj znajo ti psi jasno in glasno pokazati kaj si želijo in to tudi navadno dosežejo. V splošnem pa veljajo samojedi za izjemno ljubeznive pse, zelo primerne za družine, saj so nežni do otrok in preprosto obožujejo človeško pozornost ter bližino. Ta pasma potrebuje vseskozi nekoga v svoji bližini, saj ne mara osamljenosti, Ta ga namreč lahko privede celo do depresije, kar se kaže v močnem laježu in pogosto tudi v destruktivnem vedenju. Že kot mladički, so samojedi zelo živahni, obožujejo tek in ostale aktivnosti v naravi. Res je, da se do približno drugega leta postopoma umirijo, še vedno pa jim ostane prirojeni lovski nagon.

 

 

Marsikatera oseba vas bo poskusila prepričati, da je samojed preveč samosvoj in da se ga ne da šolati, a to ne drži. Čisto mogoče ga je vzgojiti tako kot si želite, samo volja in vztrajnost sta potrebni. Pri vzgoji te pasme je namreč najpomembneje, da ne popustite ampak vztrajate pri zastavljenih ciljih. Upoštevajte naš nasvet in zagotovo se bo vse izteklo kot ste si zamislili!

 

 

 

 

 

 

 

 

Incoming search terms:

Tags: , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply