You are here: Home > Pasme psov > Nemški ovčar

Nemški ovčar

Nemški ovčar – strah in trepet?

Sploh ne! Gre namreč za izjemno prijazno pasmo. Seveda pa je njegovo vedenje veliko odvisno tudi od vzgoje. Kot že samo ime pove, izhaja pasma iz Nemčije. Nemški ovčar je bil sprva mišljen kot ovčarski pes, vendar pa je sčasoma, zaradi njegove inteligence, ta ideja pošla po zlu. Njegova inteligenca se kaže v širšem spektru – to pasmo namreč uporabljajo za sledenje v policijskih in vojaških vrstah, kot spremljevalca, terapevta in seveda kot družinskega psa, kateri velja za zvestega prijatelja ter odličnega čuvaja. Nemški ovčar velja za aktivnega psa, ki potrebuje veliko gibanja.


VIDEZ

Gre za večjo pasmo, saj se njegova velikost giba med 50 in 60 cm, teža pa nekje med 35 in 40 kilogrami. Vendar pa se slednje razlikuje in je odvisno tudi od spola – samičke so malenkost manjše in lažje. Nemški ovčar je pasma, katero zaznamujejo kar tri različne vrste dlake v različnih barvnih kombinacijah– lahko je kratka, srednje dolga ali dolga ter črno-rjava ali črno-svetlorumena. Verjeli ali ne, obstajajo tudi takšni, ki imajo povsem črno, železno-sivo ali belo dlako.

KARAKTER

V kolikor ste se odločili za nemškega ovčarja, ste se odločili za izjemno inteligentnega psa in odličnega čuvaja. Znan je po svoji učljivosti, ubogljivosti in predvsem po zvestobi. Je pa res, da ta pasma zahteva tudi več vaše pozornosti, vloženega truda in predvsem veliko fizične, kot tudi umske zaposlitve. Ker pes karakter oblikuje že od malega, ga morate že od samega začetka učiti in navajati na socializacijo. Res je, da bo potrebnega veliko truda, vendar pa se vam bo ta na koncu obrestoval!

Ker gre za resnično dokaj zahtevno pasmo, katera potrebuje veliko vašega časa, volje in energije, vam svetujemo, da pred samim nakupom dobro razmislite ali je to pasma za vas. Razšistite sami pri sebi kaj si želite in seveda kaj lahko psu nudite. V kolikor ste v dvomih, se morda raje odločite za kakšno manj zahtevno pasmo. Ne bodite sebični, ampak pomislite tudi na psa. Res je, da tako nemški ovčar, kot katera koli druga pasma ne glede na ravnanje z njimi, človeku izkazuje vdanost in zvestobo, a to ni razlog za nakup. Nemški ovčar je resnično lahko idealen »življenjski sopotnik« a na srce vam polagamo eno – res dobro razmislite ali ste pravi lastnik zanj. Ne dopustite, da bi zaradi vaše sebičnosti žival trpela!

Incoming search terms:

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply