You are here: Home > Pasme psov > Nemška doga

Nemška doga

Vas »mika« nemška doga a ste mnenja, da veste premalo o tej pasmi? Za vas smo pripravili informacije, katere vam bodo zagotovo koristile.

Nemška doga izvira iz Nemčije in gre za prastaro pasmo. Po nekaterih informacijah sodeč, naj bi bila pasma stara že več kot 400 let, njeni predniki pa naj bi bila angleški mastif in irski volčjak. Nemško dogo boste najverjetneje spoznali po njeni velikosti, saj sodi med največje pasme na svetu. V preteklosti je služila za lov na divje živali, kar pa mi nikakor ne moremo verjeti. Zakaj? Zato, ker je nam poznana »sodobna« nemška doga resnično prijazen, nežen, ljubezniv, igriv in verjeli ali ne plašen pes. Pravzaprav gre za veliko igračko, ki se vam bo hitro prikradla v srce. Danes je nemška doga zlasti pes spremljevalec, družinski pes in dober čuvaj. Se morda spomnite risanke in filma Scooby-Doo? Glavni junak, je pasme nemška doga – ni pa ta film edini, kjer se ta pasma pojavlja. Opaziti jo je bilo tudi v Zvezdnih stezah ter v filmu Patriot. Edino kar je negativno je, da ima pasma izredno kratko življenjsko dobo, česar pa si ne želi nobeden lastnik.

VIDEZ

Kratka, gladka in svetleča dlaka, plečna velikost tudi do 90 cm, teža do 80 kg ali več,… Vse to so lastnosti, ki opisujejo videz nemške doge. Barve dlake so različne, poznamo rumeno, harlekin, tigrasto, modro in črno.

KARAKTER

Nemška doga je zelo samozavestna, ima visok prag vzdržljivosti in je zelo vdan pes. Do tujcev je sicer zadržana a nič manj prijazna. Ker gre za zelo učljivo pasmo, je predvsem od vaše vzgoje odvisno kako se bo razumela z ostalimi psmi in ali bo poslušna ali ne. Agresija ni beseda, ki se postavi ob bok tej pasmi, v kolikor pa pride do omenjenega, je to znak nepravilne vzgoje in ne njenega karakterja. Ti psi načeloma nimajo problemov z ostalimi pasmami in druženjem, samo potrebna je socializacija. Poleg tega jih je potrebno naučiti nežnega ravnanja z manjšimi pasmami, saj lahko zaradi svoje velikosti koga tudi nenamerno poškodujejo.

Nemška doga je po srcu nežna duša, kot plišasti medvedek za crkljanje. A njen videz je vse prej kot to, zaradi česar se je marsikdo ustraši in se ji ne upa približati. Njena velikost je žal tisti faktor, ki zbuja strah tako pri ljudeh kot tudi pri ostalih živalih.

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply