You are here: Home > Pasme psov > Maltežan

Maltežan

Maltežan – najstarejša pasma na svetu!

To, da je maltežan najstarejša pasma na svetu trdijo zgodovinarji in zaenkrat še nihče ni uspel zavreči te njihove trditve. Maltežan naj bi izviral iz Malte, od koder tudi njegovo ime. Gre za majhno pasmo, katera ne potrebuje veliko gibanja in je tako idealna za vse, ki želite imeti psa v stanovanju. Pes je socialna žival in se je z njim potrebno ukvarjati, a maltežan vam bo olajšal precej dela. Ti psi se znajo namreč prav lepo zamotiti tudi sami in ne zahtevajo od lastnika vso njegovo pozornost. Vsekakor pa vam bodo hvaležni za vsako minuto podarjenega časa in vsak sprehod na katerega jih boste peljali.

VIDEZ

Maltežan ima tipično daljšo, belo dlako. Ima okrogle in temne oči, prav tako ima značilen temen smrček. V višino meri od 20-25 centimetrov in tehta v povprečju nekje od 3-4 kilogramov. Ta pasma zahteva redno nego – to pomeni redno striženje, krtačenje in kopanje.

KARAKTER

Kljub svoji majhnosti, velja maltežan za korajžnega in izjemno ponosnega psa. Včasih se zdi, da se ne zavedajo svoje majhnosti ali pa jih ta niti ne moti. Brez kakršnih koli problemov se sreča tudi z veliko večjimi psi. Sicer pa spada maltežan med bolj nežne pasme, znan pa je tudi po svoji ljubeznivosti, zvestobi, živahnosti in igrivosti.

NEGA

Kot smo že omenili, je potrebna redna nega. To zajema vsakodnevno česanje dlake, redno čiščenje ušes in striženje krempljev in kopanje. V kolikor si osmislite maltežana, potem morate obvezno kupiti tudi tako imenovano »pin brush« krtačo za dlako. Poleg tega potrebujete za urejanje brkov kovinski glavniček. Tako kot večina pasem, se tudi ta pasma solzi pod očmi, vendar je pri njih še toliko bolj potrebna nega, zaradi svetle dlake. V kolikor ne boste redno čistili oči, se bo kaj hitro dlaka pod njimi obarvala rdeče-rjavo. Solzenje je lahko nekaj povsem običajnega, lahko pa nakazuje na kakšen bolezenski znak. Povsem običajno je, da se oči solzijo po igri, med sprehodom ali v času, ko se menjavajo zobki. V vseh ostalih primerih psa opazujte in ga po potrebi odpeljite na pregled k veterinarju. V kolikor ne želite, da bi se vašem kužku dlaka pod očmi zaradi solzic obarvala, mu vsakodnevno večkrat dlako na tem področju obrišite z vlažno gobico in nato osušite do suhega. Samo redna in pravilna nega bo prinesla pozitivne rezultate.

Kot vidite maltežan ni pes, katerega bi si osmislili za osebno varnost, je pa vsekakor pasma, ki bo v vaše življenje prinesla osebno zadovoljstvo in predvsem veliko nepozabnih trenutkov.

 

 

Incoming search terms:

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply