You are here: Home > Pasme psov > Labradorec

Labradorec

Labrador je zgrajen za šport in je tako mišičast in atletski. Ima kratko dlako, za katero se preprosto skrbi, prijazno obnašanje, ostro inteligenco in veliko energije. Predanost pasme je zelo globoka; Labradorci so ljubeči, v ljudi usmerjeni psi, ki živijo za služenje svojim družinam, lastnikom in oboževalcem, ki Labradorce včasih enačijo z angeli.

Pasma izvira z otoka Novofundlandije, na severovzhodni atlantski obali Kanade. Prvotno se je imenoval pes sv. Janeza, po glavnem mestu Novofundlandije. Vzgojili so jih za pomoč pri ribolovu – vlečenje mrež, pobiranje vrvi, pobiranje rib, ki so ušle iz mreže – ter, kot družinskega psa.

Dandanes se večina Labradorcev ne ukvarja s težkim delom in svoje dneve preživlja z razvajanjem in ljubeznijo svojih ljudi. Klub temu nekaj Labradorcev še vedno služi kot nepogrešljivi delovni psi.

Sladka narava Labradorcev pripomore k temu, da so odlični psi za terapije, kot so obiskovanje domov za ostarele in bolnišnic, njihova inteligenca pa omogoča, da so idealni psi za pomoč invalidom. Pasma prav tako blesti kot reševalni psi ter zaradi svoje atletske zgradbe, močnega nosu in pogumne narave prinašalci za lovce. Labradorci so postali vrhovna pasma na tekmovanjih kot so agility in poslušnost – še posebej poslušnost.

Eno pasje delo, katerega Labradorci ne morejo opravljati je: pes čuvaj. Pravzaprav lastniki pravijo, da bi njihov ljubki, koristni Labradorec vsiljivcu veselo pokazal pot do skritega blaga.

  • Labradorski Prinašalci zelo, zelo, zelo radi jejo, zato lahko hitro postanejo pretežki, če jih hranite preveč. Omejite priboljške in Labradorcu zagotovite dovolj gibanja ter izmerite redne obroke in ne pustite, da ima hrano ves čas na voljo. Potrebno je opozorilo, da Labradorci zaradi svojega velikega apetita posežejo tudi po človeški hrani in po neužitnih stvareh. Labradorci bodo brskali po smeteh, po pultih, ali pa celo pojedli stvari, kot so otroške igrače.

  • Labradorske Prinašalce so včasih vzrejevali za zahtevna delovna mesta, zato imajo veliko energije, ki se z delovno pasmo ujema. Potrebujejo vsaj 30 do 60 minut gibanja na dan. Brez tega se energija v njih lahko kopiči in pripelje do uničujočega obnašanja, kot je lajanje in grizenje.

Incoming search terms:

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply