You are here: Home > Pasme psov > Irski seter

Irski seter

Irski seter ali drugače tudi rdeči seter…Poznate to pasmo?

Irski seter je pasma, ki je nastala s križanjem Irskega vodnega španjela, Angleškega setra, Irskega terierja, gordonskega setra in Angleškega ptičarja. V preteklosti je imela ta pasma rdeče belo barvo dlake in krajše tace, s prav posebno selektivno vzrejo, pa je barva dlake tega psa danes le rdeče barve. Sicer pa je to lovski pes, prinašalec in ptičar. Ko zagleda plen, navadno teka sem ter tja in tako opozori tudi lastnika. V primeru, da si želite več psov ali imate več hišnih ljubljenčkov, je irski seter kot nalašč za vas, saj se odlično razume praktično z vsemi psi, ne glede na to kakšne pasme so. Tudi otroke obožuje, se z veseljem pridruži njihovi igri in vsak trenutek pazi, da jih nenamerno ne poškoduje. Ta pes ni ravno pes čuvaj, saj do tujcev ne kaže nobenih znakov agresije.

VIDEZ

Irski seter je prav graciozen na pogled in hkrati tudi poseben. To je srednje velika pasma, ki ima mahagoni rdečo, dolgo ter rahlo valovito dlako. V višino meri med 55 in 67 cm, tehta pa od 24 pa vse do 32 kilogramov. To pasmo prepoznate po značilni, daljši dlaki, ki jo ima po tacah, trebuhu in po repu. Nega je kar zahtevna, saj morate dlako redno krtačiti, prav tako pa potrebuje občasne kopeli. Dlake naj ne bi strigli, to se stori samo v primeru, ko je ta zavozlana. Do tega pa ne bo prišlo, če boste vestno psa negovali. Pri tem bi vam še svetovali, da redno pregledujete ušesa in kožo, saj so prva dovzetna za vnetja, slednja pa za različne alergije.

KARAKTER

To je pes, ki ima ogromno energije in zato potrebuje veliko gibanja čez dan, sicer lahko postane neposlušen. Je pes za družine, saj se razume z otroki, poleg tega pa je ljubezniv, nevzkipljiv, igriv, nežen, inteligenten ter zelo samostojen. Včasih vas bo ta pes postavil na preizkušnjo in vas poskušal vrteti okoli prsta. V danem trenutku je pomembno, da vztrajate pri svojem in mu daste do znanja, kod je šef. Samo tako bo sprejel podrejen položaj. Ko se mu boste enkrat samkrat podredili, si bo to zapomnil in vseskozi poskušal doseči svoje.

Irski seter v splošnem ni zahtevna pasma in od vas ne bo zahteval nič drugega kot dovolj gibanja dnevno. Zato ga priporočamo vsem aktivnim družinam, katere so mnenja, da lahko temu psu omogočijo najboljše pogoje!

Incoming search terms:

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply