You are here: Home > Pasme psov > Hovawart

Hovawart

 Ste se že srečali s pasmo hovawart? Nekoliko nenavadno ime, kajne?

 Hovawart je nemška pasma delovnih psov, katerih življenjska doba je dokaj dolga. Ti psi so odlični tekači in športniki na sploh, zato so tudi idealni partnerji pri rekreaciji. To je relativno mlada pasma, ime pa je dobila po nemški besedi, katera v dobesednem prevodu pomeni čuvaj dvorišča. Hovawart je velik ljubitelj malih živali in otrok, zato so ti psi še toliko bolj priporočljivi za družine z otroki.

 VIDEZ

 Za to pasmo je značilen močan in rahlo podaljšan trup s čudovito dolgo dlako. Psi sodijo med srednje velike pasme, njihova dlaka pa se pojavlja v treh barvah oziroma barvnih kombinacijah – v črni, črno-rjavi ali zlato-rumeni. Kljub temu, da je dlaka dolga, pa ne zahteva veliko nege, saj ima malo podlanke in tudi ko je dlaka mokra, ne smrdi. Dlaka potrebuje le občasno krtačenje in to je to. V višino zraste samec od 63-70 cm, samička hovawarta pa med 58 in 65 cm. Teža ni toliko pomembna, pomembno je, da je pes dovolj aktiven. Sicer pa normalno grajen hovawart tehta v povprečju od 28-45 kilogramov. Bolj kot mere, je bistveno, da se samičke po zunanjosti ločijo od samcev. Samec ima tako močnejšo glavo in je na sploh krepkejši.

 

KARAKTER

Hovawart je že po naravi posesiven in zaščitniški ter temperamenten. Močno se naveže na lastnika in družino, kar ga dela odličnega družabnika in zvestega prijatelja. Mogoče ga je izšolati za različne naloge, zaradi odličnega voha pa lahko služi tudi kot sledni pes. V splošnem je ta pasma zelo ljubezniva in prijateljske narave, kar opazi že vsak laik. Hovawarta je mogoče trenirati samo v primeru, če opravljamo pravilno vzgojo in smo s šolanjem pričeli že dovolj zgodaj. Ima številne talente, katere bi bilo škoda ne vzdrževati in spodbujati. V primeru, da boste ob šolanju do tega psa grobi, boste dosegli zgolj neželene učinke.

 

Pasma hovawart je zelo učljiva in dojemljiva in resnično bi bilo škoda, če psa ne bi ustrezno šolali in ga zapostavili. Ta pes potrebuje vašo pozornost in kakovostno izkoriščen čas z njim. Spodbudite ga k raznim aktivnostim, če imate otroka v igro vključite tudi njega. Pes bo namreč pazil nanj in se mu z igro prilagodil, da ga ne poškoduje.

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply