You are here: Home > Pasme psov > Coton de Tulear

Coton de Tulear

Vam je ime Coton de Tulear kaj znano?

Gre za staro pasmo, katera naj bi izvirala iz Madagaskarja in je izjemno podobna bišonu – nekateri celo trdijo, da gre za neke vrste mutacijo. Popularnost te pasme je v Evropi in drugje po svetu narasla komaj v zadnjih desetih letih, kljub temu pa še vedno velja za eno redkih izven Madagaskarja. Ker gre za majhnega kosmatinčka, ta pasma ni nikoli veljala kot delavska ali lovska, temveč gre v prvi vrsti predvsem za hišnega ljubljenčka, ki bo zapolnil vaše srce, kot tudi vaš vsakdanjik.

VIDEZ

To je majhna pasma, katera je znana po bogati beli dlaki, ki sega do tal. Med dlako, predvsem na predelu ušes, je mogoče najti tudi odtenke biskvitne ali sive barve. Določeni mladički se lahko rodijo tudi s kakšnimi »flekci« rjavkaste barve po telesu, katera pa sčasoma zbledi. Je popoln pes za manjše prostore in stanovanje, saj njegova plečna višina znaša med 23 in 28 cm, teža pa niha nekje med 3,5 in 6 kilogrami. Kljub temu, da gre za majhnega kosmatinčka, pa ima ledje izjemno mišičasto, njegova hrbtna linija je rahlo izbočena in imajo nasploh čvrsto strukturo. Dlaka naj se ne bi krajšala, ker ga ravno ta označuje in naredi posebnega, je pa res, da je nega dolge dlake veliko bolj zahtevna. Ni pa prav nič narobe, če ga ostrižete in ga tako naredite še posebej ljubkega, saj bo izgledal kot kakšen mladiček.

KARAKTER

Kljub svoji majhnosti, gre za notranje velikega psa, ki premore ogromno ljubezni in razumevanja. Res je, da je to »stanovanjski« pes, a kljub temu obožuje dolge sprehode in vam bo hvaležen za vsako minuto vašega časa. Ker je izjemno prilagodljiv, se bo prilagodil tako na monotono življenje v stanovanju, kot tudi na živahne urice v naravi. Gre za pasmo, ki ne laja veliko, kljub temu pa poskrbijo, da so lastniki obveščeni o morebitnem prihodu tujcev na »njihovo« posest. So zelo gibčni in poskočni psi in tako primerni tudi za agility, kateri jih bo napolnil z dobro voljo in jih dodobra utrudil. Sicer je ta pasma izjemno prijazna, nežna, ljubezniva in živahna. Na sploh ne marajo samote, saj obožujejo družinsko življenje, kot tudi otroke, s katerimi se idealno ujamejo.

Prijeten karakter pasme Coton de Tulear deluje protistresno za marsikoga, kar je le še dodaten razlog več zakaj se odločiti za to pasmo. Verjemite nam, ne bo vam žal!

Tags: , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

One Response to “Coton de Tulear”

 1. Tatjana says:

  Pozdravljeni!
  Vprašala bi če imate bombažke-coton de Tulear?
  Koliko so stari?
  so samčki/samičke?
  Imajo rodovnik?
  S kot ste?
  In če so mešančki katere pasme je oče/mama?

Leave a Reply