You are here: Home > Pasme psov > Čivava

Čivava

Veste katera je najmanjša pasma psov na svetu? Govorimo o pasmi mehiškega izvora – čivavi.

Čivava je tudi precej stara pasma, ime pa je dobila po mehiški zvezni državi Chihuahua. Ta pasma je že od nekdaj služila predvsem kot hišni ljubljenček. Je hišni pes in zato mora živeti v stanovanju in ne zunaj. Obstajata dve vrsti pasme – dolgodlaka in kratkodlaka. Če se odločite za čivavo, nega ni zahtevna, je pa potrebno pozornost nameniti higieni, saj velja ta pasma za zelo čisto. Potrebno jih je redno peljati ven na potrebo, umivati in vsakodnevno krtačiti. Kljub njihovi majhnosti, si bodo z laježem in vztrajnostjo izborili kar precejšnji delež vaše pozornosti. Čivava ne mara osamljenosti in zahteva dosti prostega časa, da se lahko ukvarjate z njo.

VIDEZ

Kot smo že omenili gre za najmanjšo pasmo na svetu, saj v plečno višino zraste samo do 23 cm, teža pa ne sme presegati 3 kg. Sicer pa znaša teža čivave v povprečju le borih 1,5 kilograma. Ima izjemno krepko konstrukcijo, njena posebnost pa je zagotovo glava, po kateri je ta pasma tudi prepoznavna. Glava je okrogla, oči pa bleščeče, rahlo izstopajo in so precej narazen. Ušesa ima prav tako dokaj narazen, so pa velika, našpičena in stojijo pokonci.

 

KARAKTER

Ta pasma je karakterno izjemno ljubka, po drugi strani pa dokaj zahtevna, saj potrebuje res veliko vašega časa, če si želite poslušnega psa. Vseskozi si želijo pozornost in jo tudi dobijo, saj so to izjemno inteligentni psi. Kljub temu, da so majhni, veljajo za odlične čuvaje. Njihova majhnost pa jih ne ovira niti pri druženju z ostalimi psmi, saj se brez problema spravijo na velike pse. Problem je, da se ne zavedajo svoje majhnosti, kar jih lahko hitro spravi v težave. Čivava je gospodarju vdana in je pasma, ki je močno navezana na človeka, kateremu je tudi podrejena. Ti psi so ubogljivi, imajo radi otroke in igro.

Gre za resnično edinstvenega psička, kateri vam bo hitro prirasel k srcu. Za čivavo bi lahko trdili, da gre za psa, ki je fizično majhen a duševno velik pes. Že samo dejstvo kako majhni in krhki so ti psi ob rojstvu, potem pa preživijo marsikatere druge pasme, kaže na njihovo edinstvenost. V kolikor živite v stanovanju in si želite temu tudi ustreznega psička, potem je ena izbira zagotovo tudi čivava. Presenečeni boste nad dejstvom kako hitro boste psička vzljubili!

 

Incoming search terms:

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply