You are here: Home > Pasme psov > Chow chow

Chow chow

 

Kaj pravzaprav vemo o kitajski pasmi chow chow?

 

Veliko jih verjetno še niti slišalo ni za to pasmo, tisti, ki pa jo poznajo pa najverjetneje ne vedo vsega o teh prisrčnih hišnih ljubljenčkih. Gre namreč za pasmo, ki pri nas še ni tako pogosta in je zaradi tega tudi malce manj prepoznavna, pogosto tudi napačno dojeta. Zagotovo ste slišali za psa z značilnim modrim jezikom? No to je chow chow. Gre za eno najstarejših pasem, v preteklosti pa so jih na Kitajskem skoraj iztrebili, saj so njihov kožuh uporabljali za šivanje oblačil, njihovo meso pa za prehrano – neverjetno, a žal še kako resnično. Pasmo uvrščamo med azijske špice. Zaradi bujne dlake je ta pasma izredno občutljiva na visoke temperature, zato je pomembno, da mu poleti zagotovimo ustrezen hlad ali pa ga namestimo v klimatiziran prostor, sprehode z njim pa opravimo zgodaj zjutraj ali v večernih urah, ko se ozračje malce ohladi.

 

VIDEZ

 

Zaradi goste in rahlo daljše dlake, včasih ta kosmatinec spominja na leva. Je srednje velik in krepak z močnimi kostmi ter dobro razvitimi mišicami. Rep ima dolg in zavit preko hrbta. Dlaka je lahko različne barve, načeloma pa je vedno enobarvna. Tako ima lahko črno, modro, krem ali cimetovo barvo dlake. Plečna višina znaša med 48 in 56 cm, teža pa variira nekje med 20 in 32 kg. Mladički so še posebno prisrčni ter ljubki in zaradi svoje bujne dlake izgledajo kot nekakšni plišasti medvedki.

 

KARAKTER

 

Chow chow je zelo inteligenten, aristokratski, miren in neodvisen pes, ki je nezaupljiv do tujcev in zelo samozavesten. Velikokrat da vtis da gre za nejevoljnega in nedostopnega psa, a to ne drži. Morda je njegova edina karakterna slabost le ta, da je občasno nekoliko aroganten in da ni ravno prijazen do drugih psov. Je pa zato zelo navezan na svojega lastnika in družino, kateri ostaja zvest do groba. Velja za izjemnega čuvaja, kateri pa laja le takrat, ko je to res potrebno. V kolikor želimo, da se razvije v nežnega, okolici prijaznega in vdanega spremljevalca, moramo že v njegovi mladosti poskrbeti za primerno vzgojo – torej podobno, kot pri ostalih pasmah.

 

Dejstvo je, da je chow chow prav posebna pasma, namenjena posebnim ljudem. Če si želite psa kot je chow chow se morate že pred samim nakupom zavedati, da je ta pes resnično drugačen. A ko ga boste enkrat spoznali, vas bo ravno ta njegova drugačnost pritegnila do te mere, da se boste nanj resnično navezali.

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply