You are here: Home > Pasme psov > Cavalier King Charles španjel

Cavalier King Charles španjel

Cavalier king Charles španjel ali po slovensko kavalir kralja Karla.

Skrajšano pasmo imenujejo kar cavalier in tako ime bomo tudi sami uporabljali v naslednjih vrsticah. Ta pasma izvira iz Velike Britanije, kjer je sprva služil kot lovski pes, kasneje pa je »napredoval« v spremljevalca kraljeve družine in njihovega plemstva. Še danes je izjemno priljubljen kot družinski in družni pes. Cavalier king Charles španjel potrebuje stik s svojim lastnikom in celotno družino s katero biva, zato je tudi najprimernejši bivalni prostor zanj, vaš dom. Zadovoljen bo z majhnim kotičkom od koder bo lahko budno spremljal in nadzoroval vse družinske člane. Tega psa morate zunaj nadzorovati, da ne pobegne na cesto, prav tako ga ni priporočljivo pustiti samega v stanovanju predolgo, saj ne mara samote. So družabni in se dobro razumejo z ostalimi psi, vendar pa so včasih preveč zaupljivi, zato jih morate paziti pri stiku z večjimi psi, da jih le ti ne poškodujejo. Pri otrocih pa je tako, da moramo tudi paziti, saj lahko ti psa nenamerno poškodujejo, ker je majhen in bolj občutljiv.

VIDEZ

Je majhna pasma, katere idealna velikost niha med 29 in 33 cm, teža pa variira od 4,5 pa vse do 8,5 kilogramov. Telo prekriva dolga in svilena dlaka, za katero so značilni štirje barvni odtenki. Pojavlja se rdeča, črno rjava, rjavo bela in tako imenovana trikolor kombinacija (belo črno rjava). Če želite, da dlaka ostane tako sijoča, je zato potrebna tudi redna nega, kar zajema dnevno krtačenje in tedensko kopanje. Dobro je vedeti tudi, da tej pasmi dlaka močno odpada, zato se kar pripravite na pogostejše sesanje in čiščenje stanovanja. Posebno pozornost pa si zaslužijo tudi njegova ušesa.

KARAKTER

Cavalier je prisrčna, ljubeča in nežna pasma. Tako kot ostali, je tudi ta pes vdan svojemu lastniku in kljub svoji majhnosti zelo pogumen. S svojimi dejanji in predvsem pogledom vas bo hitro zapeljal, vas pomiril in vam nenazadnje dal tudi vedeti kako rad vas ima. Ko boste opazovali cavalierja naj vas ne začudi njegovo obnašanje. Včasih se celo vprašamo ali imamo pri hiši psa ali mačko. Imajo namreč kar nekaj mačjih lastnosti – radi se sami očistijo, posedajo na razglednih mestih in včasih celo ulovijo ptiča v nizkem letu.

Cavalier king Charles španjel je resnično prikupno in nagajivo bitje, katero bo zapolnilo tisto majhno praznino v vašem domu in življenju. Življenje z njim je resnično zanimivo, veselo in pravljično. Če se odločite za cavalierja, odločitve zagotovo ne boste obžalovali!

Vrhunska hladno stiskana hrana za mačke in pse

Naši domači ljubljenčki so popolnoma odvisni od nas, kar se tiče hrane. Zato moramo poskrbeti, da jim bomo ponudili le najboljše. Kakovostno meso, zelenjava in druge surovine igrajo ključno vlogo pri razvoju imunskega sistema

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply