You are here: Home > Pasme psov > Cane corso

Cane corso

Če vam kdo omeni pasmo Cane Corso, bi vedeli o kateri pasmi je govora?
Prav nič vam ni za zamerit, če vam omenjeno ni znano, saj gre za že skoraj izumrlo pasmo. Nastanek oziroma izvor te pasme je žal neznan, prve primere pa so našli na Siciliji, kjer so jih uporabljali za čuvanje in v lovske namene. Pasma Cane Corso potrebuje veliko prostora za gibanje, zato kakšno utesnjeno stanovanje v tem primeru odsvetujemo. Danes tega psa, zaradi njegove inteligence ter značaja, uporabljajo predvsem za varovanje in sledenje. Občasno se kakšen pojavi tudi v policijskih vrstah.

VIDEZ

Cane Corso ali Italijanski mastif, kot mu pravijo nekateri, ima atletsko grajeno telo, rahlo robusten a eleganten videz. Teža odraslega psa znaša nekje od 40-50 kg, višina pa variira med 60 in 68 cm. Gre za srednje veliko pasmo. Prepoznaven je po svoji kratki, svetleči dlaki. Za to pasmo sta značilni dve osnovni barvi dlake – jelenje rjava in črna.

KARAKTER

Cane Corso velja za sproščenega psa, a je kljub temu nezaupljiv in zadržan do tujcev. Sicer pa je vdan in izjemno pogumen ter na drugi strani nežen in miren. Gre za zelo inteligentno pasmo, katero je lahko šolati. A v kolikor si želite prave vzgoje je pomembno, da s šolanjem pričnete že zelo zgodaj. Kljub morda robatemu videzu pa je Cane Corso resnično prijazen pes, premore veliko ljubezni in slovi kot odličen družinski pes.

NEGA

Ker ima kratko dlako, ta pasma zahteva minimalno nego in je tako primerna za osebe, ki bodisi ne želijo negi posvečati dovolj pozornosti, ali pa za to enostavno nimajo dovolj časa. Kljub temu pa morate občasno dlako skrtačiti, saj boste tako poskrbeli tudi za odmrlo dlako. Namesto kopanja lahko za čiščenje uporabite vlažno brisačo, s katero boste iz dlake odstranili morebitno umazanijo. Svetujemo vam tudi reden pregled oči in ušes ter čiščenje gobčka, saj je ta pasma znana po tem, da se veliko slini.

Cane corso je marsikomu še neznana pasma. Na prvi pogled bi se najverjetneje psa zbali, a nikar. Gre za miroljubnega psa, ki si želi le pozornost in ljubezen. Sicer pa veste kaj pravijo – nevarnih psov ni, nevarni so lastniki. To imejte vselej v mislih kadar naletite na kakšnega »nevarnega« psa. Pes je najbolj zvest prijatelj svojemu lastniku in kako ga boste vzgojili, tako se bo obnašal. Priporočamo pasmo Cane corso, a zavedajte se, da bo vzgoja in vse ostalo kar sodi zraven, zahtevalo veliko vašega prostega časa.

Incoming search terms:

Tags: , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

4 Responses to “Cane corso”

 1. Tomaž says:

  Zanima me kdo v Sloveniji vzgaja in prodaja pasmo cane corso in kakšne so kaj cene te pasme

 2. monika says:

  Čudovita pasma, naš Mike je star dobro leto, pravi cuker.

 3. LEON says:

  Kako prenaša pasma cane corso zimo in mraz, je primeren za bivanje zunaj v pokritem pesjaku in izolirani uti.
  hvala za odgovor

Leave a Reply