You are here: Home > Pasme psov > Bordojska doga

Bordojska doga

Bordojska doga – francoska lepotica!

Pasma izvira iz Francije, nekateri ji pravijo tudi francoski mastif. V preteklosti so te pse uporabljali za borbe, kasneje tudi za lov na medvede, lisice, za čuvanje živine, za vleko težjega tovora in nenazadnje med vojno tudi za reševanje ranjenih vojakov. Vse dokler so bordojsko dogo uporabljali za pasje boje, je to za pasmo pomenilo veliko izgubo, a na srečo so se ti boji hitro prenehali. V kolikor ste si osmislili to pasmo, potem je najbolje, da nimate v hiši nobenega drugega hišnega ljubljenčka, saj so do ostalih agresivni. Kvečjemu imate lahko psa iste pasme, po možnosti tudi istega spola, saj se ti med seboj najbolje ujamejo. Bordojska doga obožuje človeško družbo, vendar pa se kljub temu odsvetuje za družine z otroki, saj bi jo lahko njihovo neprimerno ravnanje privedlo do agresije – ni pa nujno. Pa vendar, previdnost ni nikoli odveč!

VIDEZ

Ta velik in močan pes ima široko in kratko glavo z značilnim “predgrizom” ter atletsko postavo. Telo prekriva kratka in enobarvna dlaka. Najpogosteje se ta pojavlja v barvi mahagonija, v rjavi, jelenje rjavi ter rumeni barvi. Ker je dlaka kratka, vsakodnevno krtačenje ni potrebno – njena nega je enostavna. Najenostavneje je dlako obrisati z vlažno krpo in je to to. Potrebno pa je redno čistiti gube, najprej z vlažno, nato s suho krpo. Ko se s tem psom odpravite na sprehod, morate imeti s seboj vseskozi vodo, saj lahko pride do pregretja, saj imajo brahicefaličen smrček.

KARAKTER

Bordojske doge so znane kot zelo samozavestni in neustrašni psi, zato pri njih groba vzgoja ne bo delovala. So mirni, izredno inteligentni in le redko lajajo. Zaradi svoje velikosti ter neustrašnosti, potrebujejo izkušene lastnike, kateri bodo z vztrajnostjo in primerno vzgojo poskrbeli, da bodo ti psi poslušni in primerno socializirani. V kolikor tega psa ne boste pravilno vzgojili ali pa vzgoji ne boste posvečali prevelike pozornosti, bodo postali neubogljivi in agresivni. Tisti, ki jih že imajo trdijo, da ima ta pasma razcepljeno osebnost – po eni strani so mirni ter nežni, po drugi pa zaščitniški in dominantni. Imajo prav posebni lastnosti, kateri bi lahko nekoga celo odvrnili od nakupa – znani so po močnem smrčanju in slinjenju. Vas to moti?

Bordojska doga je velika pasma, katera potrebuje veliko prostora za bivanje. Majhna stanovanja so za te pse povsem neprimeren bivalni prostor. Res je, da pasma ni zelo živahna, je pa te pse kljub temu potrebno redno sprehajati.

Incoming search terms:

Tags: , , , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

3 Responses to “Bordojska doga”

 1. uršek says:

  Pozdravljeni!
  Rada bi kupila mladička bordojsko dogo pa me zanima kje se da kupit takšnega psa pri nas v Sloveniji in koliko pride ?
  Hvala za odgovor.

  • Tanja says:

   Pozdravljeni, če vas zanima mladič Bordojske doge nas lahko kontaktirate. Imamo registrirano psarno in trenutno tudi mladičke. Za vsa vprašanja sem dosegljiva na gsm: 031/454-151
   LP, Tanja

 2. Borut says:

  Zdravo,
  Imamo še ne 5 letno bordojsko dogo sicer brez papirjev, ker ob nakupu nis (m)o razmisljali o razplodu.
  Pišem zato, ker je zelo prijazna, crkljiva, zaupljiva in doma je brez problemov sprejela posvojeno muco.
  Ce zelite, se lahko oglasite, saj mislim, da je Abba ena lepse socializiranih, neverjetno potrpezljivih (tudi oz.predvsem do otrok) in se prepričate o značaju.
  Vabljeni.

  Kontakt:
  Borut
  guffson@gmail.com

Leave a Reply