You are here: Home > Pasme psov > Bernardinec

Bernardinec

Bernardinec – velikan, ki prihaja iz Švice!

Ste gledali film Beethoven? Glavni junak tega filma je ravno pes bernardinec. Ta pasma beleži dolgo zgodovino, v kateri je služil kot gorski reševalec ponesrečenih saj ima nekakšen šesti čut za predvidevanje plazov in vremena, uporabljali pa so ga tudi kot čuvaja na govejih farmah in kot lovskega psa. Ste kdaj videli sliko na kateri ima bernardinec sodček okoli vratu? To je bila namreč »prva pomoč« pri reševanju ponesrečencev v gorah, v sodčkih pa se je nahajalo žganje. Pasma naj bi nastala s križanjem nemške doge, tibetanskega mastifa, velikega planšarskega psa in pirenejskega planšarskega psa. Poznamo dve vrsti te pasme, kateri pa se razlikujete zgolj po dolžini dlake. Torej poznamo dolgodlakega in kratkodlakega bernardinca.

VIDEZ

Bernardinec zraste do 90 cm in tehta od 80 pa do 100 kg. Gre torej za mogočno pasmo, ki pa je kljub velikosti po naravi prijazna in ljubeča. Kot že omenjeno ločimo take s kratko dlako in tiste z dolgo. Kratka dlaka je gladka, dolga pa nekoliko trša. V obeh primerih pa je dlaka zelo gosta in vodoodporna. Kožuh je rahlo valovit, ne sme pa biti razmršen ali skodran – če se pojavi kaj od navedenega, potem pasma ni čistokrvna. Barva kožuha se pojavlja v treh barvah, osnova je bela, na njej pa se pojavljajo zaplate črne in rjave. Kljub dolžini pa dlaka ni nagnjena k vozlanju, zato je tudi njena nega precej enostavna.

KARAKTER

Nežen karakter, inteligenca, neustrašnost – vse to so lastnosti, katere označujejo bernardinca. Ta pes je že po naravi zelo prijazen in zvest svojemu lastniku. Ker je tudi do tujcev prijazen, ni ravno pes čuvaj. Sicer pa je to bitje zelo igrivo, včasih tako zelo, da se pri igri spozabi kako močan in velik je. A kljub temu je pazljiv, ko so v bližini otroci. Aktiven ni ravno preveč, ima pa rad dolge in umirjene sprehode, tu in tam se rad znori, potrebuje pa tudi svoj mir.

Bernardinec se bo ob ustrezni socializaciji z ostalimi psi razumel, mačke pa ignoriral. Z otroki se odlično ujame, je do njih zaščitniški in ljubeč. Kljub svoji mogočnosti, otrok ne bo poškodoval, saj je pri igri z njimi zelo previden. Bernardinec bo nadvse hvaležen, če mu boste omogočili takšen bivalni prostor, kjer se bo lahko prosto gibal po svojem teritoriju. V vročih dneh mu zagotovite senco in v kolikor je le mogoče tudi ohlajen prostor, saj slabo prenaša vročino.

Tags: , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply