You are here: Home > Pasme psov > Beauceron

Beauceron

Vas ime beauceron spominja na kaj?

Beauceron je ena najbolj priljubljenih in hkrati najstarejših psov, katera izvira iz Francije. Je ovčarski pes ter za neznance pomeni strah in trepet. Verjeli ali ne, vendar se karakter te pasme nikakor ne ujema z izgledom. Ta pes je namreč izjemno prijazen, tudi do tujcev, vse dokler ne začuti sovražnosti do njega ali njegove družine. Na lastnike so močno navezani, zato ni priporočljivo, da v njegovi prisotnosti povzdigujete glas nad njimi. Beauceroni so delovni psi, med vojno pa so jih uporabljali predvsem za kurirske namene, reševanje ranjencev in za odkrivanje min. Gre za psa na katerega se lahko lastnik popolnoma zanese v vsakem pogledu. Danes so idealni in ljubeči družinski psi, v rodni Franciji pa jih je mogoče videti tudi kot spremljevalce konjenice v policijskih ali vojaških vrstah. Vse te njihove izjemne lastnosti pa zahtevajo ustrezno vzgojo in seveda veliko vadbe – tako telesne kot tudi duševne. Mirno jih je mogoče obvladati le po tem, ko so se dovolj utrudili zaradi sprehoda, teka ali kakšne druge aktivnosti v naravi. Če ste tudi sami navdušeni nad vsakodnevno rekreacijo, bodo ti psi odličen »sparing« partner.

VIDEZ

Beauceron je velik, mogočen in graciozen pes, kateri lahko tehta tudi do 50 kg. V plečno višino pa zraste od 61 do 75 cm, pri tem so samice manjše kot samčki. Dlaka je kratka, dvojna ter gosta in ima značilne črne barve z rjavimi lisami. Sama dlaka ne zahteva posebno nego, le občasno česanje in bolj pogosto kopanje, saj so vseskozi aktivni in tako tudi hitro umazani ter razvijejo svoj vonj. V kolikor ga boste redno negovali in ustrezno poskrbeli zanj, lahko beauceron doživi tudi 16 let – znani so namreč po dolgi življenjski dobi.

KARAKTER

Kot že omenjeno je ta pasma znana po svoji ljubeznivosti in mirnosti. Kljub temu, da daje njihov videz drugačen vtis, so ti psi izjemno prijazni in ljubeči do otrok, predvsem pa so do njih tudi zelo zaščitniški. Zaradi slednje lastnosti, vas bi utegnili občasno tudi ovirati pri sami vzgoji otroka, zato jih v času »trše« vzgoje, zaprite v sosednji prostor. Beauceron je odličen družinski pes, biva pa lahko tako zunaj, kot tudi v stanovanju. Njegova inteligenca, poslušnost, ponos, potrpežljivost in neustrašnost so bistveni razlogi zakaj lahko le-ta pes postane idealen policijski pes.

Res je, da je beauceron poslušen in inteligenten pes, vendar pa vse to le z ustrezno vzgojo. Iz tega razloga vam svetujemo, da je pri šolanju tega psa prisotna oseba, ki se na to dobro spozna, saj boste le tako dosegli optimalne rezultate.

Incoming search terms:

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply