You are here: Home > Pasme psov > Beagle

Beagle

A female Beagle named Camry. This was taken at...

(Photo credit: Wikipedia)

Si želite psa, ki bo prijazen tako do vaših otrok kot tudi do morebitnih gostov? Potem je pasma beagle ali drugače mali angleški zajčar, idealna za vas!

Beagle je pes, kateri je v prvi vrsti poznan po odličnem vohu, saj je bila ta pasma v preteklosti namenjena predvsem za lov na zajce, dandanes pa ga v ZDA uporabljajo tudi v policijskih vrstah za odkrivanje drog, vnosa prepovedane hrane v državo, ipd. Gre za srednje veliko pasmo, katera izvira iz Velike Britanije. Strokovnjaki ga uvrščajo tudi v skupino goničev, med katerimi pa je ta pasma tudi najmanjša. Gre za izjemno živahno in pozorno pasmo, zato je beagle primeren predvsem za osebe, ki se veliko gibajo v naravi in imajo dovolj časa za ukvarjanje s psom.

VIDEZ

Pasma beagle je znana po gosti in kratki dlaki, ter značilnih daljših uhljih. Beagla hitro prepoznamo tudi po tipični barvi dlake, katera ima velike rjave ali rjavo-črne lise na beli podlagi. V višino pleč merijo od 33-40 cm, tehtajo pa nekje med 10-18 kg. Pri prehrani previdnost ni odveč, saj so znani po svoji požrešnosti in nagnjenosti k debelosti.

KARAKTER

Beagli so znani kot neagresivni in hrabri psi. So zelo prijazni tako do otrok kot tudi do tujcev in veljajo za izjemno zveste spremljevalce. Znani so tudi po svoji inteligenci, katera prekaša marsikaterega človeka, ter predvsem po svoji radovednosti. Ne glede na to ali boste urejali domač vrt, se sprehajali ali pa zgolj posedali na domačem kavču, vam bo beagle vselej delal družbo. Edina omembe vredna negativna lastnost te pasme je vztrajnost, katera se včasih prevesi že v trmo. Ti psi znajo namreč z njihovim moledujočim pogledom delati čudeže, zato morate biti vztrajni in ne smete podleči njihovim zahtevam. V kolikor boste enkrat popustili, vas bodo kaj hitro pričeli »vrteti okoli prsta«. Zaradi razigranega karakterja, je agility idealna zaposlitev za beagla. Ker agility pomeni gibanje na prostem, mu ta vrsta rekreacije zelo ustreza. Pri agility-ju bo do izraza prišla tudi njegova trma – opazili boste, da morate nekatere stvari večkrat ponoviti. To ne pomeni, da je pes neumen ampak ravno nasprotno. Delal bodo le tiste vaje, katere ga veselijo in so mu všeč.

V kolikor se vam glede na vse omenjene karakterne lastnosti zdi, da je beagle pasma za vas, potem nikar ne oklevajte z nakupom. Tako kot tudi druge pasme, vam bo ta pes zvest, poleg tega pa vam v njegovi družbi ne bo nikoli dolgčas. Pred samim nakupom pa vam še svetujemo, da dobro preverite prodajalca, ker se na trgu pojavlja vedno več preprodajalcev, ki prodajajo bolane pse. Žalostno ampak resnično!

Incoming search terms:

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply