You are here: Home > Pasme psov > Basenji

Basenji

Basenji ali bolje poznan kot pes iz Konga.

Basenji naj bi izviral iz Afrike, kjer so ga v preteklosti domačini uporabljali na pohodih v džunglo. Tam jim je ta pes služil kot opozorilo pred nevarnimi živalmi, jim pomagal živali preganjati v pasti in pomagal tudi pri lovu. To je pasma za ljudi, saj se z ostalimi živalmi ne razume. Manjše živali bo preganjal vse dokler, jih ne bo pokončal, saj ima tako močan lovski nagon. Tudi s psi se ne ujame ravno najbolj, še posebno ne s psi iste pasme in istega spola. Za razliko od živali, pa je do ljudi in otrok zelo zaščitniški, vendar pa to ne velja za vse. Večina teh psov ne mara divje otroške igre in lahko se zgodi, da otroka tudi ugrizne v primeru, da ga ta draži. Da bi se izognili nepotrebni agresiji, je najbolje, da si basenji pasme ne omislite, če imate doma majhne otroke.

VIDEZ

Gre za srednje veliko pasmo, katero označuje atletsko grajeno telo, eleganca in pokončna, našpičena ušesa ter tesno zavit rep nad zadnjico. Samice v plečno višino merijo do 43 cm in tehtajo do 9,5 kilograma, samci pa so nekoliko večji. Merijo namreč do 46 cm in tehtajo do 11 kilogramov. Ti psi pri hitrem teku rep privzdignejo in ga uporabijo za lovljenje ravnotežja. Dlaka nima tipičnega vonja, je brez podlanke in se pojavlja v treh barvah – rjavo/beli, brindle ter črno/ beli. Nega dlake ni zahtevna, ker je kratka, prav tako pa se ta pes čisti sam. Dlaka je kratka, tanka in trda ter skoraj ne izpada.

 

KARAKTER

Ta pes je ljubeč, pozoren in kljub neujemanju z živalmi, izjemen hišni ljubljenček. Ima ogromno energije, je radoveden in zaščitniški do lastnika. Ta pes ne laja ampak se oglaša s cviležem in spušča zvoke, podobne volčjim. Pravzaprav boste presenečeni nad tem kakšne zvoke je sposoben spuščati. Do tujcev je zadržan. Nasploh ti psi radi žvečijo, zato mu omogočite, da bo imel kaj žvečiti, sicer utegne narediti škodo na vaši lastnini. Ker so ti psi izjemni plezalci in z lahkoto preplezajo tudi ograjo, poskrbite za to, da bo ta dovolj visoka, da ne boste ogrožali mimoidočih.

Preberite si še naslednji članek: Vrhunska hrana za našega pasjega prijatelja

Zadnje čase prebiram in slišim veliko o zdravi prehrani psov. Briketi, konzerve, domača kuhana hrana, surova hrana… vsega je toliko!

Basenji je kot vidite pes z izrazitim lovskim nagonom, zato je potrebno razmisliti ali je ta pasma resnično primerna za vas in okolje v katerem živite.

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply