You are here: Home > Pasme psov > Avstralski ovčar

Avstralski ovčar

 

Kakšen pes je avstralski ovčar?

Poln energije, neustrašen, ljubeč. Ti pridevniki so prva asociacija na tega izjemno priljubljenega ovčarja. Kljub imenu, pa avstralski ovčar najverjetneje na izhaja iz Avstralije, eno pa je zagotovo – pasma kot jo poznamo v sodobnem času, je vzrejena v ZDA. Vzrejen pa je bil predvsem za delo ovčarskega psa in je tako priljubljen na kmetijah ter rančih, saj je odličen prinašalec, čuvaj in nenazadnje tudi »pastir« podivjanega goveda. Poznan je tudi po ljubkovalnem imenu Aussie, kar v prevodu pomeni Avstralec. Ta pasma je še dandanes delovna in opravlja delo ovčarja, zato ti psi potrebujejo veliko gibanja in nekako niso najbolj primerni za v stanovanje. V kolikor želite iz te pasme naredite družinskega ljubljenčka, pa sta zgodnja vzgoja in socializacija nujno potrebni.

VIDEZ

Avstralski ovčar je srednje velika pasma, saj meri v pleča do 58 cm, njihova teža pa se giba med 16 in 34 kg. Tega psa boste najverjetneje prepoznali po dolgi gosti dlaki in različno obarvanih očesih. Možno je tudi, da se barve oči prelivajo v več odtenkih. Barva dlake se najpogosteje pojavlja v črni in rdeči, obstajajo pa tudi nekateri drugi odtenki (rdeča ali modra lisasta), vendar le ti v manjšini. Ker je dlaka gosta in dolga, zahteva veliko nege, predvsem je potrebno redno česanje. Dlaka je lahko na določenih predelih tudi rahlo valovita in je odporna na različne vremenske situacije. Dobro je še vedeti, da dlaka močno izpada in tega ni mogoče preprečiti niti z rednim česanjem.

KARAKTER

Avstralski ovčar je izjemno inteligenten in energičen pes, kateri potrebuje nenehno zaposlitev in veliko prostega gibanja dnevno. Iz tega razloga je najbolj primeren za aktivne lastnike in take, ki bodo imeli zanj dovolj časa. Je zvest čuvaj, idealen primer »krdelnega bitja«, ki pa je znan po svoji zadržanosti do tujcev. Ker ima nagon za zganjanje živine, naj vas ne preseneti, če se bo podil za avtomobilom, motornim kolesom ali kakšno živaljo. Pasma ima tudi izjemno močan nagon za varovanje, zato bo lastniku vseskozi za petami, saj ga bo želel zaščititi in nadzorovati.

Tudi če imate pri hiši majhne otroke, je avstralski ovčar primerna izbira, saj se z otroki ujame – do njih je tudi zelo zaščitniški, saj jih vzame kot za svoje. Do živali načeloma ni agresiven, ob ustrezni socializaciji, seveda. V kolikor pa imate doma še kakšnega hišnega ljubljenčka pa le poskrbite, da bosta odraščala skupaj, saj se bo tako še bolj navadil življenja v simbiozi.

Incoming search terms:

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply