You are here: Home > Pasme psov > Ameriški buldog

Ameriški buldog

Naj vas ameriški buldog ne prestraši! Njegov videz namreč zavaja – do ljudi, ki jih pozna, je namreč zelo prijazen in ljubeč.

To je pasma, katera je bila prvotno namenjena čuvanju domačij in živine na njih. Nekateri trdijo, da je ta pasma sorodstveno povezana z angleškim buldogom. Ste vedeli, da obstajata dve vrsti ameriških buldogov? In sicer poznamo Standard ameriškega buldoga in Classic ameriškega buldoga. Pri tem zelo velikokrat prvega zamenjajo s pit bull terierjem. Ta pes je priznan deloven pes, v ZDA sodeluje tudi s policijo in vojsko, odličen pa je tudi na področju reševanja. V preteklosti so jih uporabljali tudi za lov na veverice, merjasce, medvede in rakune. Odkar so tega psa pripeljali v Ameriko pa vse do pred nekaj leti, mu je grozilo izumrtje. Danes temu več ni tako, saj je pasma varna pred slednjim in postaja vse bolj popularen kot delovni ali družinski pes. Znani so tudi kot pasma, ki ima raznolike sposobnosti. Kako se ujamejo z otroki in ostalimi hišnimi ljubljenčki? Če z njimi odrašča in gre za domače hišne ljubljenčke, se z njimi ujame, do tujih je agresiven. Z otroki se dobro ujame, predvsem z malce večjimi, ki že znajo nekako lepo ravnati z njimi.

VIDEZ

Njegov mogočni videz požene strah v kosti marsikateremu mimoidočemu. Ti psi v povprečju zrastejo do 70 cm, njihova teža pa se giba med 27 in 57 kilogrami. Telo ima prekrito s kratko dlako, katera je navadno bele barve, bela z ožigi, bela progasta ali črna. Na otip je ostra in se tesno prilega telesu. Ker kar intenzivno izpada, je potrebno redno krtačenje, ni pa ga potrebno prepogosto kopat. Posebno nego pa potrebujejo ušesa, saj so le ta nagnjena k različnim vnetjem. V primeru, da vidite buldoga kako si praska ušesa in maje z glavo, ga morate nemudoma odpeljati k veterinarju.

KARAKTER

Ti psi so vesele narave, navezani na družino in res pravi prijazni hišni ljubljenčki. Dominanca jim ni tuja, zato je bistveno, da ga že od malega vzgajate pravilno, da ve kdo je šef v hiši. Je dober čuvaj, hitro se odziva in zvesto ščiti svojega lastnika. Njegova posebnost pa je tudi ta, da lahko skoči v višino kar dva metra.
Ameriški buldog je pasma dokaj zahtevna za vzgojo, zato ni priporočljiva za začetnike. Znajo biti trmasti in izjemno svojeglavi, zato je pomembno, da ga nadvladate, ker je ta pes resnično močan. Trda in dolga vzgoja vam tako ne uide!

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply