You are here: Home > Pasme psov > Aljaški malamut

Aljaški malamut

Aljaški malamut – na videz strah in trepet, po karakterju pravi »medvedek«.

Seveda to zopet velja za tiste pse, ki so pravilno vzgojeni. Nekateri lastniki žal vse prevečkrat izkoriščajo njihovo mogočnost v negativne namene, zaradi česar lahko postane aljaški malamut tudi izjemno agresiven in napadalen pes. Kje in kdaj je pasma nastala, je žal še vedno neznano in najverjetneje tudi ta skrivnost nikoli ne bo razkrita. Nekateri predvidevajo, da del genov pripada nekdaj udomačenem polarnem volku in da pasma izvira iz Aljaske, a to so le ugibanja. Marsikdo še dandanes malamuta pogosto zamenja s huskijem, a tisti, ki se spoznajo na pasme, v trenutku ločijo omenjeni dve. Kljub neverjetni podobnosti s huskijem, pa je med njima tudi veliko razlik, katere lahko opazi samo »budno oko«.

VIDEZ

Ste že videli malamuta? Če ne, si predstavljajte huskija le, da je malamut še večji in bolj orjaški. Njegova plečna višina znaša namreč med 58 in 63 cm, teža pa se giba med 34 in 38,5 kilogrami. Ima značilno izjemno gosto, dvojno dlako in močno strukturo telesa. Dvojna dlaka je značilna za severne pse, zato še toliko bolj uživa v zimskem času. Značilna barva dlake je siva z odtenki črne ali včasih tudi rdečkaste barve. Znan je tudi po tem, da nima značilnega pasjega vonja, kar je zagotovo še dodaten plus.

KARAKTER

Aljaški malamut je danes lep primer družinskega psa, saj velja za izjemnega družabnika. Obožuje dolge sprehode in na sploh veliko gibanja. Je ljubezniv do otrok in ostalih ljudi, ne razume pa se z ostalimi pasmami, saj ga njegov nagon vedno znova žene v boj z njimi. Ima močan značaj, je neodvisen in se zaveda svoje mogočnosti ter zmožnosti preživetja. Malamuta si boste zelo težko podredili ravno zaradi njegovega močnega značaja, a nič ne de, pazite le, da on ne prevzame vlogo vodje. Te psi so znani kot izjemno samosvoji in trmasti, a po drugi strani zelo inteligentni. Ker imajo res ogromno energije, so sposobni kaj hitro uničiti tudi vašo lastnino, v kolikor se ne boste dovolj ukvarjali z njimi. Pomembno je, da ga z nečim zamotite. In, da ne pozabimo najpomembneje – ta pasma ni znana po laježu, naj pa vas ne preseneti tuljenje. Večkrat na kaj opozorijo tako, da se oglašajo kot volkovi – zgolj naključje ali morda kaj več?

V kolikor nimate dovolj prostega časa in energije za zunanje aktivnosti, ter dolge sprehode, živite v majhnem stanovanju in imate še kakšne druge ljubljenčke, potem aljaški malamut ni pasma za vas! Vse kar smo ravno našteli so namreč dejstva, katera ne smejo veljati za morebitne lastnike te mogočne pasme!

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply