You are here: Home > Pasme psov > Kraški ovčar

Kraški ovčar

Kraški ovčar – najstarejša avtohtona pasma in nacionalni zaklad!

Ta stara slovenska pasma je v preteklosti služila predvsem za čuvanje ovac. Kraški ovčar je poznan kot zvest prijatelj, prijeten družinski član, ter odličen čuvaj. Kljub temu, da je velja za naš nacionalni ponos, pa je sam izvor te pasme neznan. Ena teorija pravi, da naj bi njegovi predniki izhajali iz Azije, v Evropo pa naj bi to pasmo pripeljali Grki. Ali to drži ali ne pa žal ne upamo z gotovostjo trditi. Kraški ovčar ali drugače kraševec je priznan s strani mednarodne kinološke zveze in je tako trenutno edina avtohtona slovenska pasma psov, katera je priznana tudi v mednarodnem merilu. Kraševec je pastirski in ne ovčarski pes, kot nekateri menijo. Kakšna je razlika? Za pastirskega psa je namreč značilno, da večinoma lenari in ne reagira na vsako malenkost v okolici, je pa kljub temu v pripravljenosti, da odreagira v kolikor je njegova čreda v nevarnosti. In na tak način je tudi kraševec odganjal potepuške pse ali volkove. Nalogo pastirja ponekod opravljajo še danes, le da je v sodobnem času čredo zamenjala družina.

Karst Shepherd

Karst Shepherd (Photo credit: Wikipedia)

VIDEZ

Kraškega ovčarja boste spoznali po njegovi mogočnosti, velikosti in predvsem po značilni železno sivi gosti dlaki. Prav tako ima značilen, košat in dolg rep, kateri navadno visi navzdol. Ima čokato strukturo in izrazito razvito mišičevje. V plečno višino meri od 53 do 63 cm, teža pa niha med 25 in 42 kg.

KARAKTER

Ta pasma velja za zelo inteligentno. Ima močno osebnost in je do zadnjega daha predan lastniku, kateremu seveda zaupa. Njegova osebnost pride do izraza predvsem v situacijah, ko se vam ne bo podredil oziroma bo sam ocenil kaj je najbolje zanj. Pri šolanju in vzgoji nasploh mu morate dati občutek, da vam je enakovreden, saj bo le tako razvil zvestobo, predanost in poslušnost. Da je zvest, v to ni dvoma, res pa je tudi, da si zelo dobro zapomni grobo ravnanje z njim in to ne oprosti zlepa. Do tujcev je zelo nezaupljiv, zato sta ustrezna vzgoja in stik s socializacijo še toliko bolj pomembni.

Kraški ovčar potrebuje veliko svobode, gibanje in družino, ki bo znala ravnati z njim. Res je, da ni ravno primeren za začetnike. V kolikor prvič nabavljate psa, je tako bolje, da se morda odločite za kakšno drugo pasmo. V kolikor pa ste mnenja, da boste njegovi vzgoji kos in imate dovolj časa, potem pa le nabavite kraševca – ko ga boste enkrat spoznali, si ne boste želeli nobene druge pasme več.

 

Incoming search terms:

Tags: , , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

One Response to “Kraški ovčar”

 1. Viljem Rupnik says:

  Spoštovani,

  Želimo čim prej v hišo kraškega ovčarja, ki je bil rojen avgusta ali septembra! Imamo hišo in ograjen vrt in vseživljenske izkušnje in potrebe po vdanem prijatelju in dobrem čuvaju!

  Zelo težko čakamo na vaš odgovor!

  Lep pozdrav!

Leave a Reply